Live Live

Stoompijp Twence verwarmt bedrijven in Enschede

Gepubliceerd: Vrijdag 27 juli 2018 09:33

Stoompijp Twence verwarmt bedrijven in Enschede

Bierbrouwerij Grolsch en bandenproducent Vredestein zijn met afvalverwerker Twence in gesprek over de aanleg van een regionaal warmtenetwerk, waarbij Twence deze bedrijven van energie gaat voorzien.

Het is de bedoeling een stoompijpleiding te leggen vanaf Twence (bedrijventerrein Twentekanaal in Hengelo) naar Grolsch en Vredestein in Enschede. De afvalverwerker levert al enkele jaren via een soortelijke pijpleiding stoom aan Akzo-Nobel in Hengelo. Volgens woordvoerster Evelien Morrien van Twence is er al een tracéstudie verricht. Naast Grolsch en Vredestein kunnen ook andere bedrijven 'aanhaken' op de leiding.

De gesprekken zijn in een stroomversnelling gekomen nadat minister Wiebes in januari 200 grote bedrijven in Nederland in een brief meedeelde, dat ze op korte termijn zullen moeten stoppen met het gebruik van gas uit Groningen. In de brief wordt het jaartal 2022 genoemd, als jaar waarin de grote ondernemingen uiterlijk van het Groningse gas af moeten zijn.

Er rest deze bedrijven twee mogelijkheden: verduurzaming van de energievoorziening of het overstappen op een ander soort gas dan het Groningen-gas. Dit alternatief is zogeheten hoog calorisch gas, dat eerst met stikstof moet worden gemengd. Daarvoor moeten installaties worden aangepast.

Haast
Als het kabinet voet bij stuk houdt, moet er haast worden gemaakt. "2022 is wel heel snel, maar het was wel een signaal om de snelheid van onze verduurzamingsplannen op te voeren", zegt woordvoerder Koert van 't Hof van Grolsch. Afvalverwerker Twence levert al via een pijpleiding stoom aan AkzoNobel in Hengelo. Bij de zoutproducent komt inmiddels de helft van het energieverbruik vanuit duurzame bronnen. Het overgrote deel komt van Twence, de rest van buurman Empyro, die uit houtresten olie produceert.

Besparing
De besparing die AkzoNobel in Hengelo heeft gerealiseerd, staat volgens het bedrijf gelijk aan het aardgasverbruik van enkele tienduizenden huishoudens.

Grolsch werkt aan een agenda waarbij het in 2025 CO2-neutraal is. Er is onder meer een plan voor de bouw van een windmolen op eigen bedrijfsterrein, waarmee de brouwerij volgens woordvoerder Van 't Hof voor circa een kwart in de eigen energiebehoefte zou kunnen voorzien. In het college-akkoord melden B en W van Enschede te willen meewerken aan een windmolen bij de brouwerij.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Wouter Borre

Deel deze pagina: