Live Live

Stokoud weerrecord gebroken, ook in Twente abnormaal warm

Woensdag 24 januari 2018 09:47

Stokoud weerrecord gebroken, ook in Twente abnormaal warm

Woensdag 24 januari 2018 gaat de boeken in als de warmste 24 januari sinds de start van de metingen in 1901. In De Bilt steeg het kwik om 06.50 uur al tot 12,2 graden. In Enschede geeft de temperatuurmeter een graadje minder aan, maar met 11,3 graden is het nog altijd bijzonder zacht voor de tijd van het jaar.

Het oude warmterecord op 24 januari dateerde van 1960. Toen werd het 12,1 graden in De Bilt. Die temperatuur werd woensdag al vroeg op de ochtend aangetikt op vijf weerstations. De komende uren loopt de temperatuur nog wat verder op. In het oosten en noordoosten van het land staan met verwachte maxima van 14 à 15 graden de lokale maandrecords op het spel. In het zuidoosten kan het vandaag zelfs 15 graden worden, voorspelt Weeronline.

Het is daarbij overwegend grijs met soms regen of motregen en er staat een stevige zuidwester. In het noordwestelijk kustgebied waait het stormachtig met later vanmiddag kans op zware windstoten van 90 kilometer per uur.

Uitzonderlijk warm
In heel West-Europa is het uitzonderlijk warm voor de tijd van het jaar. Aan de Spaanse Costa’s werden afgelopen dagen zelfs zomerse temperaturen van 25 graden of meer genoteerd. Ook voor Spanje is dat hartje winter zeer ongebruikelijk.

Ook morgen is het nog zacht weer met maxima van 8 graden in het noordwesten en 11 in het zuidoosten. Normaal is het eind januari overdag 4 tot 6 graden.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - Foto: Pixabay 

Deel deze pagina: