Live Live

Ster in papieren vliegtuigjes vouwen? Strijd in Enschede voor plek op WK

Gepubliceerd: Maandag 18 maart 2019 19:29

Ster in papieren vliegtuigjes vouwen? Strijd in Enschede voor plek op WK

Het is geen vroege 1 april-grap: je kan woensdag in Enschede strijden voor een ticket naar het wereldkampioenschap Papieren Vliegtuigjes Gooien in Salzburg.

Het concept is simpel: je vouwt een vliegtuig en je gooit 'm zo ver mogelijk. “Iedereen kan kosteloos een gooi doen en kijken waar het vliegtuig strandt”, legt woordvoerder Eline Broere van Red Bull uit, het bedrijf achter het ludieke wereldkampioenschap.

Veel regels zijn er niet. “De enige restricties zijn dat je van ons papier krijgt en je ter plekke een vliegtuig moet vouwen. Of je daar vervolgens drie kwartier over doet of een paar minuten maakt niet uit.” Deelnemers kunnen in Enschede strijden in twee categorieën: langste airtime (de tijd in de lucht red.) en de verste afstand.

Kwalificaties
De kwalificaties voor het wereldkampioenschap in Oostenrijk vinden woensdag van 11.30 tot 15.00 uur plaats bij Universiteit Twente in De Horstkantine. Inschrijven is niet nodig. Na Universiteit Twente volgen er ook nog kwalificatierondes bij TU Eindhoven en TU Delft. Geen willekeurig gekozen locaties: “Aerodynamica is belangrijk, dus wij verwachten veel van de technische studenten”, aldus Broere.

Wereldrecord
Het huidige wereldrecord staat op 27,6 seconden vliegen en de grootste afstand ooit afgelegd met een papieren vliegtuigje is maar liefst 63.19 meter. De uitdaging voor de Nederlandse studenten is om deze records te breken. Onder streng toezicht van een jury wordt bepaald welke studenten naar de officiële finale vliegen op 18 mei in Salzburg, Oostenrijk. De prijs? “Eeuwige roem.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Red Bull Paper Wings

Deel deze pagina: