Live Live

Starter blijft kansloos op Twentse huizenmarkt

Gepubliceerd: Vrijdag 11 januari 2019 12:22

Starter blijft kansloos op Twentse huizenmarkt

Hoewel de gekte op de woningmarkt langzaam op z'n eind lijkt te lopen, blijft het voor starters in Twente zeer moeilijk om een passende woning te vinden. Zij zijn veelal aangewezen op oudere, naoorlogse woningen. De meeste starters willen een huis van maximaal twee ton. Dat blijkt moeilijk te vinden en/of te financieren. Van de vier grote steden bungelt (ver) Oldenzaal onderaan.

De goedkoopste starterswoning in Twente, gebouwd na 1991, staat in Overdinkel. Het prijskaartje? 219.000 euro. Een relatief nieuwer huis is dus onbetaalbaar voor starters op de woningmarkt, zien ook de makelaars in deze regio. Starters zijn daardoor noodgedwongen aangewezen op oudere woningen.

Oudere woningen
Van de vier grote steden staan alleen in Almelo woningen te koop die minder dan een ton kosten. Maar dat zijn veelal jaren 40 en 50-woningen, met lage energielabels, waar veel aan moet gebeuren. Volgens Elles ter Wee van Home Makelaars in Oldenzaal hebben starters juist vaak behoefte aan modernere woningen. „Maar in werkelijkheid bestaat het aanbod in de prijsklasse waarin wordt gezocht voornamelijk uit te moderniseren huizen”, vertelt ze.

Strenge hypotheeknormen
Juist dat moderniseren van woningen brengt veel extra kosten met zich mee. Neem twee 27-jarigen, zonder kinderen. Hij verdient 30.300 euro per jaar (mediaan, 2015), zij de helft. Ook heeft hij nog een studieschuld, waarvan hij iedere maand 50 euro aflost. Het stel kan maximaal 194.000 euro lenen voor een hypotheek, maar de kosten van de notaris en de verbouwing moeten uit eigen zak worden betaald.

„De strenge hypotheeknormen zijn soms een belemmering voor starters”, ziet Robert Jan Bulthuis van Des Huizes Makelaars in Hengelo. Zijn collega Vera Welker in Enschede: „Er is meer eigen geld nodig en juist dat heeft die starter vaak niet.”

Particuliere beleggers

Bijkomend probleem voor jonge kopers op de huizenmarkt is dat veel goedkope woningen worden ‘weggekaapt’ door particuliere beleggers. „Zo’n particuliere belegger kan vaak zonder voorbehoud van financiering kopen, waardoor het snel tot een definitieve koop komt”, aldus Welker. De laagste prijsklasse in koopwoningen is mede door de concurrentie van beleggers relatief het hardst in prijs gestegen. Daar komt bij dat het aanbod woningen in het goedkopere segment gering is.

Belabberd in sommige steden
In Almelo mag het aandeel aan goedkope woningen dan het hoogst van Twente liggen, elders in de regio is de situatie voor starters soms belabberd. In Hengelo is het aanbod van woningen onder de 150.000 euro afgelopen jaar met een derde gedaald en in een relatief arme gemeente als Enschede zijn geen huizen te koop onder een ton.

Voor starters in Oldenzaal is de situatie helemaal slecht. Het goedkoopste huis - uit 1910, met veel achterstallig onderhoud en het laagste energielabel - moet 145.000 euro neergeteld worden. In de stad zijn dit jaar een aantal nieuwbouwprojecten, maar geen enkel project is gericht op starterswoningen.

Wierden en Tubbergen
Ook in Wierden en Tubbergen moeten starters diep in de buidel tasten: voor een kleine 180.000 euro heb je in Wierden een woning uit de jaren 30, met het laagste energielabel en dito achterstallig onderhoud (zie foto onder). In Tubbergen zijn starters met een budget van minder dan 200.000 euro vrijwel kansloos.

Voor 2019 wordt de situatie niet veel beter. Twentse makelaars verwachten dat de prijzen van starterswoningen verder zullen stijgen. „De concurrentie van particuliere beleggers jaagt de prijs op. De starter moet snel de knoop doorhakken en beslissen”, aldus Joris Jipping van Team Sanders in Almelo.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Pixabay

Deel deze pagina: