Live Live

Start kap 24 monumentale kastanjes in Enschede

Gepubliceerd: Dinsdag 11 juni 2019 17:30

Start kap 24 monumentale kastanjes in Enschede

In opdracht van de gemeente Enschede is vandaag een begin gemaakt met de kap van een deel van de monumentale kastanjelaan aan de Hoge Boekelerweg. De aankondiging van de kap zorgde de afgelopen weken voor veel beroering in de wijk Stokhorst. Omwonenden protesteerden aanvankelijk fel.

Ziek
Voor de gemeente aanleiding een externe boomdeskundige in te schakelen om te beoordelen of veel bomen inderdaad zodanig door de bloedingsziekte zijn aangetast dat ze niet te redden zijn.

Gevaar
Uiteindelijk hebben veel omwonenden zich bij de conclusie neergelegd dat de kastanjes, die begin vorige eeuw zijn geplant, een gevaar opleveren omdat spontaan grote takken kunnen uitbreken of de bomen helemaal kunnen omvallen.

Grote moeite
Uit reacties richting de groenmedewerkers bleek dinsdag dat nog steeds veel wijkbewoners grote moeite hebben met het verdwijnen van een deel van de kastanjes. In overleg met de omwonenden heeft de gemeente besloten 24 van de 52 monumentale bomen te kappen. Van de resterende kastanjes, die staan in het eerste deel van de laan, wordt onderzocht of ze eventueel door een speciale behandeling kunnen overleven.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lars Smook

Deel deze pagina: