Live Live

Stalker medium Daniëlle Nijhuis uit Enschede werd vrijgesproken: ‘Alsof het mijn eigen schuld is’

Gepubliceerd: Zaterdag 07 september 2019 13:04

Stalker medium Daniëlle Nijhuis uit Enschede werd vrijgesproken: ‘Alsof het mijn eigen schuld is’

Het Enschedese medium Daniëlle Nijhuis, bekend van Astro TV, werd anderhalf jaar lang gestalkt door een aanbidder. Maar de strafrechter vond het niet ernstig genoeg en sprak hem vrij. Nijhuis ligt er wakker van. „Niet ernstig genoeg? Ik durfde door hem bijna nergens alleen naar toe.”

Het is niet zo dat Nijhuis zich opsluit in huis, met de gordijnen dicht, uit angst voor de 30-jarige Andy N. uit ’s-Gravenzande. Maar alert zijn de Enschedese en haar man wel. Alert op ‘vreemde’ auto’s in hun straatje. Of mensen die hun gezicht een beetje verdacht proberen te maskeren met een pet, of capuchon.

„Gelukkig heeft die man nooit mijn huisadres achterhaald, dus voel ik me in mijn woning en straat relatief veilig. Maar het had wel impact op mijn welzijn, m’n gezondheid, m’n gezin. Het gevoel van onveiligheid kruipt wel in je hoofd. Want: wat, als…?”

Op de stoep
Tot nu toe stond de man alleen een paar keer op de stoep bij haar mediumschool Soulconnections in Enschede en stapte hij één keer plompverloren met zijn verliefde hoofd haar lokaal in. Maar Nijhuis heeft ook een hondenfokkerij en die stond tot voor kort gewoon op haar woonadres geregistreerd bij de Kamer van Koophandel. Dat heeft ze van noodgedwongen laten aanpassen. Blijkbaar op tijd…

Want, wat als..? Tijdens de strafzaak is de ‘verstandelijk beperkte’ Andy N. wel veroordeeld voor mishandeling van zijn vader. Die heeft hij geslagen en geschopt. De twee hadden daarvoor al de hele week ruzie gehad… aanleiding: de blonde Daniëlle met d’r blauwe ogen. Zijn pa vond dat hij de Enschedese nou maar eens uit zijn hoofd moest zetten, en dat wilde Andy niet horen.

Ontwikkelingsstoornis
Het bleek niet zijn eerste veroordeling voor huiselijk geweld. Psychologen omschrijven hem als een man met een ‘licht verstandelijke ontwikkelingsstoornis’, die lastig is te behandelen. „Ik kwam er tijdens de zitting pas achter, dat hij blijkbaar gewelddadig kan zijn. En deze keer had dat geweld alles met mij te maken. Je denkt dan: dat zal de rechter wel één op één meewegen. Niet dus.”

De man afkomstig uit het westen kreeg deze week voor die mishandeling wel een maand cel, maar met aftrek van voorarrest. Dat betekent dat hij geen dag meer extra hoefde te zitten. „Ik vind dat een beangstigende gedachte. Waar is mijn bescherming? Hij heeft gezegd dat hij nog steeds verliefd is op me.”

Geluk bij een ongeluk, het contactverbod dat een civiele rechtbank de man recent voor een jaar heeft opgelegd staat nog overeind… Dat heeft ze als juridisch wapen nog wel in handen.

Privacy
Nijhuis doet haar verhaal in haar woonkamer, gevuld met veel bloemen en waar haar twee Australische labradoodles aanhankelijk rond haar heen dartelen. Wel ‘blafs’, niet echt waaks. Door een tikje met hun poot bedelen ze om een aai. Het gesprek mag thuis, als de locatie maar geheim blijft en niet te herkenbaar wordt beschreven. Ze hecht sowieso aan haar privacy. Haar spirituele werk doet ze vanuit een schoolgebouw, nooit aan huis.

Haar gave heeft ze al sinds haar jeugd. Ze zag om de hoofden van haar klasgenoten heen verschillende kleuren, in het jargon van mediums een aura. Ook al zeiden ze niets, ze voelde hoe haar medeleerlingen zich voelden. Lief en leed van anderen gingen door haar heen. Daniëlle werd er soms ziek van, maar toen begreep ze nog niet wat er aan de hand was. Pas jaren later - op de uitvaart van haar opa - kwam het besef dat ze bijzondere gaven heeft. Toen zag ze haar grootvader achter zijn eigen kist staan...

Naam gemaakt
De afgelopen 20 jaar heeft de Enschedese naam gemaakt, onder meer als medium, spirituele healer, edelsteentherapeut, aurareader. Ze maakt nog steeds stappen vooruit en experimenteert inmiddels ook met homecirkels, waarbij ze in een duister kabinet gaat zitten om contact te hebben met een spirituele, andere wereld. Via Astro TV werd ze min of meer een bekende Nederlander. Zo ontdekte Andy de blonde Enschedese ‘als de vrouw van zijn leven’.

Ze is ongeveer twee jaar lang lastig gevallen. Toen de aandacht van Andy haar begon te benauwen heeft de Twentse alle berichten, die hij naar haar werkmail schreef bewaard. Sinds maart 2018 meer dan 150. Vaak liefdesverklaringen, die steeds seksueler van aard werden. Soms nare briefjes, waarin hij haar uitschold voor ‘kankerhoer’, blijkbaar omdat ze zijn gevoelens niet beantwoordde. Of ‘totaal onbegrijpelijke’ schrijfsels, die de Enschedese omschrijft als wartaal.

Sms'jes, appjes en foto'sEerst belde hij alleen tegen betaling het nummer van het tv-programma, om de door haar ingesproken bandjes te beluisteren. Hij haalde in zijn hoofd dat ze het alleen tegen hem had…. Maar daarna ging hij schrijven en bellen met het Enschedese spirituele bedrijf van Nijhuis zelf. Hij belde op haar zakelijke mobiel, stuurde haar sms’jes, appjes en foto’s. Ook schreef hij haar via het contactformulier dat op haar website staat.

„Hij schreef me dat mijn man niet mijn echte partner was. Dat hij de ware was. Dat het in de sterren stond geschreven, en dat hij alles zou doen om mijn huwelijk kapot te maken.” Het medium schetst hoe de stroom aan berichten hun leven op z’n kop zette. Ze is onder doktersbehandeling geweest.

„Hoe blijf je rechtop staan in al die narigheid? Ik kreeg er nachtmerries van en werd soms in paniek wakker. Ik ben bang geworden en durfde niet meer alleen te zijn in de school waar ik mijn mediumlessen geef. Ik was bang om alleen naar sessies en cursussen te gaan… Door dit alles ben ik minder gaan werken voor Astro TV, om hem maar op afstand te houden. Het heeft ook gevolgen gehad voor het werk van mijn man. Hij heeft zich door zijn bedrijf in Enschede laten detacheren, om dichter bij me in de buurt te zijn als het nodig is.”

Stopbrief
In juli 2018 schreef Nijhuis haar verliefde belager een mail, met het verzoek te stoppen met de stroom aan berichten. Het hielp niet. Een maand later heeft de politie hem een zogeheten ‘stopbrief’ voorgelezen en uitgereikt, met een dwingende sommatie geen contact meer op te nemen. Andy beloofde dat, maar deed het niet. Hij schreef alleen minder… Op 26 oktober deed Nijhuis aangifte van stalking en belaging.

Maar de strafrechter in Den Haag sprak hem afgelopen dinsdag vrij. De rechtbank nam niet alle 150 mails in overweging, maar alleen ‘de 19 contacten’ die nog volgden ná de ‘stopbrief’. De man stuurde die via het contactformulier op haar website. „Die 19 zijn mogelijk wel verboden contacten, maar ze zijn niet beledigend of bedreigend van aard. Ook gezien de frequentie is er geen sprake van stelselmatige inbreuk van de persoonlijke levenssfeer.”

Doelgroep
De rechter vond het van belang dat die berichten op haar zakelijke adres binnen kwamen, niet op haar persoonlijke. Daarbij rekent hij het de Enschedese zelf aan, dat het medium het contactformulier gewoon op haar website heeft laten staan. „Ze nodigt het publiek – dus ook de verdachte – uit om te reageren.”

En, vindt de rechter, Andy is nu eenmaal haar doelgroep… Het medium wil immers oplossingen geven voor kwetsbare personen met problemen. Het verdienmodel is gericht op de doelgroep waartoe ook de verdachte behoort. Immers is gebleken dat hij een kwetsbaar persoon is met een licht verstandelijke beperking.”

Perplex
Daniëlle is perplex. „Boos en verdrietig tegelijk”, zegt ze. De Enschedese heeft het gevoel dat de rechter in de strafzaak zijn vooroordeel tegen haar werk als medium heeft laten meespelen. „Tijdens de zitting zei hij: ‘ik doe over twee weken uitspraak, het vonnis zal in de sterren staan geschreven…’ Dat vond ik denigrerend”, zegt ze.

Het vonnis zelf las ze als: eigen schuld, dikke bult! „Ik voel me in plaats van slachtoffer ineens de dader. Het is ineens mijn eigen schuld? Omdat ik een contactformulier op mijn site heb staan, zoals veel bedrijven, moet ik me dit laten welgevallen? Natuurlijk heb ik overwogen om dat formulier weg te halen. Maar dan schaad ik mijn bedrijf. Waarom zou ik die deur dicht gooien, omdat één persoon mij maar lastig blijft vallen? En dan die typering van mijn doelgroep. Mijn cliënten zijn bepaald niet vooral kwetsbaar en beperkt. Ze zijn geïnteresseerd in het spirituele.”

Verantwoorden
Ergens had ze het ook wel zien aankomen, zegt ze. De rechter vroeg haar van alles over haar werk als medium. „Zoals: wie bepaalt eigenlijk of u bepaalde gaven heeft? Het voelde toen al, alsof ik me moest verantwoorden voor mijn werk. Maar stel: ik werk bij een bakker, die elke week een heel speciaal brood bakt.”

„En er komt een klant, die zich in zijn hoofd haalt dat ik dat speciale brood echt alleen voor hem bak… Had ik dan ook moeten uitleggen of ik een deskundige bakker ben? Hij heft zich gewoon rare dingen in zijn hoofd gehaald door mijn blonde haar en blauwe ogen. Is dat mijn schuld?”

Hoger beroep
Danielle Nijhuis hoopt dat de officier nog in hoger beroep gaat. Zij speelt met de gedachte om haar bedrijf maar te verhuizen, om Andy daar niet weer een keer op de stoep te hebben. „Maar ergens is dat toch te gek?” Het liefst zou ze met dit relaas ook helemaal niet in de krant staan, maar door de vrijspraak is het noodzakelijk, vindt ze. Er moet meer aandacht zijn voor stalking. Volgens onderzoeken en cijfers van het CBS zou 1 op de 5 Nederlandse vrouwen slachtoffer daarvan zijn. Het leidt echter lang niet altijd tot een strafzaak.

„Als het zo in Nederland gaat met stalking…? Je moet als vrouw toch veilig kunnen gaan en staan waar je wil? Stalking is een precair onderwerp.” Om die reden werkt ze inmiddels voor BNN, achter de schermen, ook mee aan een documentaire over deze problematiek.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Reinier van Willigen

Deel deze pagina: