Live Live

Stadsbeek 't Bruggert in Enschede krijgt vorm

Woensdag 18 oktober 2017 12:18

Stadsbeek 't Bruggert in Enschede krijgt vorm

Wateroverlast in Stadsveld en Pathmos moet straks tot het verleden behoren. De Stadsbeek die nu wordt aangelegd voert overtollig regenwater af naar het Twentekanaal.

Op het kruispunt Bruggertstraat-Rembrandtlaan is het nauwelijks voor te stellen dat hier nog eind van dit jaar een beek het straatbeeld opfleurt. Het is er nu een grote zandbak.

Aannemerscombinatie Van Heteren-Reef is in juli begonnen met de aanleg van de Stadsbeek. Die moet een flinke bijdrage leveren aan het verminderen van wateroverlast in de wijken Stadsveld en Pathmos.

Twekkelerbeek
De beek voert via een drainageleiding overtollig water af naar de Twekkelerbeek, waarna het water in het Twentekanaal belandt. Voordat dit proces in werking treedt, moet er nog een heleboel gebeuren, want de aanleg van de beek is pas gereed in 2019. Het werk wordt gefaseerd uitgevoerd, te beginnen bij de Rembrandtlaan en de Bruggertstraat. Foeke Hendriks, toezichthouder bij de afdeling stadsingenieurs en ontwerp van de gemeente Enschede, wijst naar de technische tekeningen aan de wand van de bouwkeet.

Alle voorbereidingen zijn al getroffen voor de realisatie van de onderdoorgangen op plekken waar de beek niet boven de grond uitkomt. Een hele klus, weet Hendriks. Want onder de grond is het een doolhof van kabels en leidingen, die soms verlegd moeten worden om de beek aan te kunnen leggen. "En alles moet blijven functioneren. Het riool, de waterleiding, alles." Het kruispunt Bruggertstraat-Rembrandtlaan, tegenover het Bonhoeffer College, is in het hele proces misschien wel een van de meest ingewikkelde plekken voor de aannemer.

"Daar moeten we onderdoor graven. Je kan namelijk de duiker waar het water van de beek straks doorheen stroomt, niet boven de riolering en gasleiding aanleggen. Dat betekent dat we op die plekken wel vijf meter moeten graven om de duiker voor de Stadsbeek aan te kunnen leggen", legt Hendriks uit.

Verkeershinder
In december moet de Stadsbeek in de Bruggertstraat en Rembrandtlaan klaar zijn. Tot zeker volgende maand ondervindt het verkeer hinder van de werkzaamheden. Sinds het begin van de aanleg van de Stadsbeek kan het verkeer geen gebruik maken van het kruispunt Bruggertstraat/Rembrandtlaan.

Als de klus in dit gebied geklaard is, verplaatst het werk zich naar de B.W. ter Kuilestraat, tussen de Rembrandtlaan en de Elferinksweg. In het voorjaar worden de kabels en leidingen verlegd en rond de bouwvakvakantie wordt begonnen met de aanleg van de beek.

"Dat betekent wel dat je dus het jaar ervoor al moet beginnen met de voorbereidingen voor de volgende fase, want de werkzaamheden moeten steeds op elkaar aansluiten", zegt Wim Mulder, directeur bij Van Heteren. "Enschede is namelijk een van de weinige steden in Nederland die een stadsbeek aanlegt. Het is dus redelijk uniek wat hier gebeurt."

Over twee jaar staat de aanleg van de laatste fase van de Stadsbeek in Stadsveld en Pathmos gepland: het deel aan de Elferinksweg en Tweede Emmastraat, tot vlak voor de Pathmossingel.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. - Foto: Reinier van Willigen

Deel deze pagina: