Live Live

Stadsarchief Enschede | Op zoek naar origineel van Enschedesche Courant

Gepubliceerd: Woensdag 03 januari 2018 11:25

Stadsarchief Enschede | Op zoek naar origineel van Enschedesche Courant

Om de aandacht te vestigen op het noeste werk van de vrijwilligers van het stadsarchief plaatst 1Twente Enschede een serie van twaalf oude foto's, gekozen door twaalf vrijwilligers. Ze leggen ook uit waarom juist deze foto gezien moet worden. Dit keer is het de beurt aan Diana Diemel. Zij haalt, geïnspireerd door haar vader en voormalig stadsredacteur van Tubantia Paul Diemel, herinneringen op aan de krant. Dit is (voorlopig) het laatste artikel van deze serie.

Als initiatiefnemer en als dochter van een journalist sluit ik deze serie foto's uit de beeldbank af. Het moest een echte krantenfoto worden, maar dat viel niet mee.

In 1994 en 1997 kreeg het Stadsarchief een aanzienlijke hoeveelheid persfoto's van Dagblad Tubantia in bewaring. Deze foto's werden in de gemeentelijke archiefbewaarplaats opgenomen, maar bleven eigendom van het krantenbedrijf.

Met een omvang van ca. 40 strekkende meter over de periode 1963-1985, kwam ik deze krantenfoto's telkens weer in de archiefkelder tegen.

Het waren voor mij net lekkere koekjes waar ik niet aan mocht komen. Dat kwam omdat het een periode betrof van de tijd dat mijn vader Paul Diemel als stadsredacteur schreef voor Dagblad Tubantia. In 2016 zijn de persfoto's samen met ander beeldmateriaal uit het krantengebouw aan de Getfertsingel door de Persgroep overgedragen aan het Historisch Centrum in Zwolle. Coördinator beeld van TC Tubantia, Carlo ter Ellen, begon in dat jaar een mooi initiatief in Twente om krantenfoto's te digitaliseren.

Tijdens mijn zoektocht naar een krantenfoto. vond ik deze foto van het bureau van de Enschedesche Courant. Het gebouw stond op een prominente plek aan de Markt waar vroeger de winkel van Sphinx en nu restaurant CopaCabana zit. De grondleggers van De Enschedesche Courant waren de gebroeders Bernard Benjamin en Karel Blijdenstein. In 1855 kwam het eerste in onze stad verschijnende nieuwsblad uit. De courant, die in de steendrukkerij gemaakt werd, zie ik als voorloper van het krantenbedrijf Tubantia wat nu de Twentsche Courant Tubantia geworden is.

Veel fusies en namen passeerden de revue, maar het was de succesvolle zakenman M.J. van der Loeff die in 1871 voor het eerst een krant met de naam 'Tubantia, volkscourant voor Twenthe' introduceerde, later werd door aankoop de titel Enschedesche Courant aan het Twentsch Dagblad Tubantia toegevoegd. Deze foto van eind 19de eeuw heeft als gerasterde krantenfoto in boeken over Oud Enschede gestaan. Ik heb stad en land van Twente afgezocht om een betere foto te vinden. Ik zocht bij Tubantia zelf; in het kenniscentrum van TwentseWelle, bij archieven in den lande en kwam weer uit bij het HCO in Zwolle. Steevast hetzelfde antwoord: "Het is een mooie foto, maar die kennen we niet." Bij de SHSEL, de historische sociëteit, bleek een kopie te zijn, maar niet de originele foto.

Vandaar deze oproep: Is er iemand die nog een originele foto van de Enschedesche Courant bezit, meldt het dan bij Stadsarchief Enschede!


© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - foto: Stadsarchief Enschede

Deel deze pagina: