Live Live

Stadsarchief | Het Ei van Ko en de Achteruitkijkspiegel

Gepubliceerd: Woensdag 09 augustus 2017 09:46

Stadsarchief | Het Ei van Ko en de Achteruitkijkspiegel

Om de aandacht te vestigen op het noeste werk van de vrijwilligers van het stadsarchief plaatst TV Enschede FM een serie van twaalf oude foto's, gekozen door twaalf vrijwilligers. Ze leggen ook uit waarom juist deze foto gezien moet worden. Dit keer is het de beurt aan Marijn Smeehuijzen.

Met een lekke band liep ik door de binnenstad. Ik was onderweg naar Power Centrum Oost aan de Perikweg. De kapotte fiets gaf mij tijd om me heen te kijken. Toen ik bij het Ei van Ko aankwam, zag ik het stadhuis. Het leek alsof ik het oude gebouw pas voor het eerst zag. De glas-in-loodramen, decoratief hekwerk en vooral het stadswapen, in steen uitgehouwen, aan de muur maakten indruk. Hoe had ik dat eerder nooit gezien!

Bij het Power Centrum kwam ter sprake dat bij het Stadsarchief in het stadhuis een vrijwilligersvacature openstond. Bij de 'Achteruitkijkspiegel', een website met verhalen over oud-Enschede. Ik ging er aan de slag, en leerde stapje voor stapje de stadsgeschiedenis. Over het middeleeuws stratenpatroon, de grote stadsbranden en de textielhistorie. Bij de vele archieven in de stad kon ik terecht voor inspiratie. De Historische Sociëteit had een jubileumfoto uit 1904 van gymnastiekvereniging 'Achilles'; de Edwina van Heekstichting had een schilderij van de eerste fabriek op stoomkracht de 'Grooten Stoom'; in museum TwentseWelle vond ik een oud bedrijfsblad 'Mensen In Katoen' en bij de Twente Collectie een boek over de stadsbeeldhouwer van Enschede. Ze kregen allemaal hun eigen verhaal op de website van de Achteruitkijkspiegel.

In het Stadsarchief is er een schat aan informatie in onder meer de beeldbank en het knipselarchief. En bij de vrijwilligers, die ieder met hun eigen project bezig zijn.

De mooiste verhalen vind ik de belevingen van mensen zelf. Oud-Indiërs die vertellen over hun overtocht van de koloniën. Een moeder die een baby kreeg bij aanleg van de Boulevard. En sinds kort het project Buurtverhalen. Elk verhaal laat je weer anders naar de stad kijken. Zo had ik Enschede nog nooit gezien!

Zelf grasduinen in het beeldarchief van de stad kan ook: stadsarchief.enschede.nl /00002/beeldbank

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM - Foto: J. van Ooyik

Deel deze pagina: