Live Live

Stadsarchief | 'Familieportret van eigen voorouders'

Gepubliceerd: Vrijdag 17 maart 2017 15:02

Stadsarchief | 'Familieportret van eigen voorouders'

Om de aandacht te vestigen op het noeste werk van de vrijwilligers van het stadsarchief plaatst TV Enschede FM online een serie van twaalf oude foto's, gekozen door twaalf vrijwilligers. Ze leggen ook uit waarom juist deze foto gezien moet worden. Dit keer is het de beurt aan Gerard Hissink. Hij koos een familieportret uit 1907 van zijn eigen voorouders.

'Als vrijwilliger bij het stadsarchief besteed ik veel tijd aan stamboomonderzoek. Mijn keuze voor deze fotorubriek is dan ook logisch: een familieportret uit 1907 van mijn eigen voorouders. Mijn betovergrootvader Herman Schukkink (geboren op 21-6-1817) was getrouwd met Hendrina Zeggers (geboren op 3-8-1824). Zij woonden in die tijd op Erve het Wilgenkamp in Usselo.

Een van de 'wichter van het Wilgenkamp' was overgrootvader Hendrik Schukkink die getrouwd was met Gerridina Niemeijer. Zij kregen zes kinderen, van wie de oudste dochter Hanna mijn grootmoeder was. Als eerste en oudste dochter vond mijn grootmoeder Hanna dat er een familiefoto gemaakt moest worden (Hanna staat op de foto in het midden achteraan).

Zo gezegd zo gedaan. De familie toog in vol ornaat naar het atelier van fotograaf P. Weise, destijds aan de Zuiderhagen 39, waar ze voor de eeuwigheid zijn vastgelegd. Voor deze bijzondere dag zijn de mooiste kleren uit de kast getrokken, versierd met spelden en gespen van zilver en goud en de haren strak gekamd. In het dagelijks leven droegen vrouwen en oudere meisjes knipmutsen zodra ze naar buiten gingen. Maar mijn tante Rika was al vroeg begonnen de knipmuts af te zetten. Voor deze speciale gelegenheid mocht mijn oma ook haar knipmuts afzetten. Alleen de moeder des huizes, Gerridina, hield haar knipmuts op.

De twee kleine meisjes vooraan hebben identieke jurkjes aan met geplisseerde kragen met zilveren spelden. De twee oudere dochters dragen jurken van dezelfde snit afgezet met lijfjes met fraai afgewerkte biesjes. Mijn overgrootvader Hendrik draagt een zwart pak met gouden horloge dat zo goed gepoetst werd dat het wel lakschoenen leken. De lange jurk van mijn overgrootmoeder is natuurlijk zwart. Zij draagt op de jurk een bloedkoralen kapitteltjes-ketting en haar knipmuts is opgesierd met gouden mutsbellen. In haar handen houdt ze een boek vast en deze handen vormen samen met alle andere handen een evenwichtig geheel.

Op de foto achteraan vanaf links: Hendrika Schukkink, Gerrit Jan Schukkink, Hanna Schukkink (mijn grootmoeder) en Hermina Schukkink. Vooraan: Gerridina Schukkink, Hendrik Schukkink (mijn overgrootvader), Gerritje Schukkink en Gerridina Niemeijer (mijn overgrootmoeder).'


Zelf grasduinen in het beeldarchief? stadsarchief.enschede.nl/00002/beeldbank

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM

Deel deze pagina: