Live Live

Speeltuintje blijft splijtzwam in het Enschedese Hofkwartier

Gepubliceerd: Donderdag 19 juli 2018 07:58

Speeltuintje blijft splijtzwam in het Enschedese Hofkwartier

Wordt het slikken of stikken voor de bewoners van het Getfertplein die zich tegen de plaatsing van meerdere speeltoestellen in hun straat hebben gekeerd? De bewoners en de gemeente gaan in gesprek.

De inkt van het advies van de klachtencommissaris is amper droog of de bewoners van het Getfertplein staan alweer op de barricaden. Woest zijn ze over de reactie en de daaropvolgende actie van het college op de aanbevelingen die de klachtencommissaris heeft gedaan. Want die stelde de bewoners in het gelijk bij hun bezwaren over het proces rond het plaatsen van speeltoestellen op enkele meters van hun woning.

Geen draagvlak
De bewoners claimen dat er geen draagvlak is voor de speelplek en dat de gemeente nooit duidelijk heeft gecommuniceerd dat die speelplaats op de bewuste plek zou komen. Dat laatste bevestigt de klachtencommissaris ook in haar rapport.

Brief
Een dag na het behandelen van het advies in het college lag er een brief op de mat bij alle bewoners van het Hofkwartier, waar het Getfertplein onderdeel van uitmaakt. De bewoners worden uitgenodigd voor een bijeenkomst na de zomer, waar dan een keuze gemaakt kan worden tussen twee oplossingen.

‘Precies wat we niet willen’
De eerste is dat alles blijft zoals het nu is en de tweede is het verspreiden van de toestellen over twee plekken in de straat. „En dat is precies wat we niet willen”, zegt Wouter Nijland. „Want we willen een gedegen onderzoek naar het draagvlak in de straat en een frisse kijk op de situatie in onze wijk. En pas daarna een informatiebijeenkomst waar we de mogelijk uitkomsten en richtingen kunnen bespreken. Nu is het al direct weer een gestuurd geheel met een keuze uit twee, waar in elk geval niemand uit onze straat op zit te wachten.”

Fatsoenlijke oplossing
Wethouder Eelco Eerenberg snapt dat het hele proces vragen kan oproepen. „Wij hebben ook zitten puzzelen in het hele proces en blijven kijken hoe we een oplossing kunnen bedenken die fatsoenlijk is voor de mensen die het speelveldje toejuichen en de mensen die dat niet doen.”

Op 13 juli, drie dagen na de behandeling van de zaak, kwam er bij Nijland een door Eerenberg ondertekende brief binnen, waarin de aanbevelingen van de klachtencommissaris uit de doeken werden gedaan. „Er staat letterlijk in dat de gemeente moet luisteren naar de burgers. Een persoonlijk gesprek heeft hierbij de voorkeur boven een email of een brief. Ook is een actieve rol beter dan een passieve rol. Dat verzin ik dus niet zelf, maar dat wordt door de wethouder verstuurd.”

Op bezoek
Maandag komt de wethouder op bezoek aan het Gertfertplein om over de kwestie te praten. „Dan gaan we praten over de mogelijke opties, maar die zijn gewoon beperkt.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Erwin Waanders

Deel deze pagina: