Live Live

Speciale machine moet spoor Enschede-Gronau weer waterpas maken

Gepubliceerd: Donderdag 14 maart 2019 21:54

Speciale machine moet spoor Enschede-Gronau weer waterpas maken

Voor de reparatiewerkzaamheden aan het spoor tussen Enschede en Gronau heeft ProRail donderdagavond een stopmachine ingezet. Deze speciale trein moet het spoor weer waterpas leggen, nadat woensdagavond een trein met 35 passagiers op het traject ontspoorde.

De stopmachine, die 44.200 kilo weegt, kan het spoor enkele millimeters tot enkele centimeters oplichten om vervolgens met zogenaamde pikkels balast onder de dwarsliggers te stoppen waardoor het spoor in een strakke lijn komt te liggen. Deze pikkels worden door een hydraulisch systeem op een hoge frequentie tot trillen gebracht, waardoor de losse ballast deeltjes als het ware in elkaar vallen en daardoor een stevige ondergrond vormen voor de dwarsliggers.

Om de machine op de rails te krijgen is de spoorovergang aan de Oldenzaalsestraat deze donderdagavond gesloten. Verkeersregelaars leiden het verkeer om. De werkzaamheden duren tot middernacht. Vrijdag moet de trein tussen Enschede en Gronau weer namens de normale dienstregeling rijden.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Frans Nikkels

Deel deze pagina: