Live Live

Snackhoek al vier keer overvallen: ‘Je went er een beetje aan’

Gepubliceerd: Dinsdag 14 januari 2020 08:17

Snackhoek al vier keer overvallen: ‘Je went er een beetje aan’

Het was alweer hun vierde overval. De familie die cafetaria de Snackhoek aan de Poolmansweg bestiert, is inmiddels veteraan. „We zijn nu ook nog wel bang, maar minder dan na de eerste paar keer.”

Lilian ten Donkelaar | Tubantia

Ja hoor, ze zijn de dag na de overval gewoon weer open, zegt de dochter van de eigenaars. „Wat moet je anders? We moeten wel verder, daar is niks aan te doen.”

Veel klanten informeren deze maandagavond bezorgd hoe het met ze gaat, nadat een gemaskerde man zondagavond rond half negen de cafetaria overviel. De zaak was op dat moment leeg en de familie zat in het aangrenzende keukentje. „Daar zijn we ook gebleven”, vertelt de dochter. „Hij kwam de zaak binnen en hij riep ‘Ik wil geld, geef me geld’. Mijn moeder keek om het hoekje en zag hem. Hij hield met één hand een capuchon over zijn hoofd. Ze riep terug: pak het maar zelf.” Daarop dook haar moeder weer weg.

Prutsen aan de kassa

De hele familie, waaronder haar zusje van 10 jaar, hield vervolgens de adem in toen de ze de overvaller naar de kassa hoorden lopen. Hij stond er even aan te prutsen maar kreeg hem niet open. Daarna gaf hij er een paar klappen op en toen dat ook niet werkte, ging hij er vandoor. Tot grote opluchting van iedereen in het kleine vertrek, omdat op dat moment nog niemand wist of hij gewapend was of niet. Alles bij elkaar duurde het hooguit een minuut of misschien twee. De politie was er snel, maar niet snel genoeg. De overvaller was verdwenen. Agenten zijn nog een tijdje gebleven, voor het geval hij terug zou komen, maar ze zagen niemand meer.

Alleen wat wisselgeld
Wel waren er beelden van de beveiligingscamera. Daarop zag de familie niet alleen dat de overvaller niet begreep hoe de kassa werkte, maar ook - toen pas - dat hij geen wapen bij zich had. Had hij de kassa wel open gekregen, dan zou hij niet veel gevonden hebben, want sinds de vorige overval is er nooit veel geld in huis. „Hooguit wat wisselgeld. En de meeste mensen pinnen tegenwoordig.”

De vorige drie keer
De politie heeft de camerabeelden veiliggesteld. Of dat tot een aanhouding leidt is afwachten. „De vorige drie keer is er wel iemand gepakt”, vertelt de dochter van de eigenaars. „Eentje werd kort erna opgepakt nadat hij een andere overval had gepleegd, op een gestolen scooter.” Helpt dat bij het verwerken, als er iemand wordt gepakt? Ze haalt haar schouders op. „Niet echt.”

De eerste keer dat cafetaria De Snackhoek overvallen werd was in 2010, toen ze zelf nog een kind was. In de jaren erna gebeurde het nog twee keer. De angst slijt na een tijdje, zegt ze, maar na afgelopen zondag schrikken ze opnieuw, telkens als de deur opengaat en er klanten binnenkomen. „Een beetje. Het klinkt raar, maar je raakt er ook een beetje aan gewend, die schrik.”

Signalement
De overvaller was zo’n 1.75 meter lang en gekleed in het zwart. Hij had volgens het politiesignalement een panty over zijn hoofd. Hij kwam vermoedelijk aan via de Bruggertstraat, vanaf de Rembrandtlaan, en ging er vandoor over de Paulus Moreelsestraat. Hij was alleen. Wie iets gezien heeft, kan zich melden bij de politie.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Google Streetview

Deel deze pagina: