Live Live

Schuldsanering FC Twente: gemeente is nu aan zet

Gepubliceerd: Donderdag 28 februari 2019 08:21

Schuldsanering FC Twente: gemeente is nu aan zet

De sponsors van FC Twente hebben gedaan wat ze moesten doen: 14 miljoen euro bijeenbrengen. De fans ook: jaarkaarten kopen. 20.000 stuks, nog nooit eerder vertoond in de eerste divisie. Het woord is nu aan de gemeente Enschede.

FC Twente levert morgen het plan voor schuldsanering in bij de gemeente Enschede. Voor de bestuurders van de stad zal het geen verrassing zijn wat erin staat. Aan het opstellen van het plan zijn namelijk maanden van overleg tussen club en de ambtelijke top van de gemeente, met burgemeester Onno van Veldhuizen en met wethouders Niels van den Berg en Eelco Eerenberg, voorafgegaan.

Niet levensvatbaar

Het was ook de gemeente die eiste dat de club met een saneringsplan zou komen, omdat helder is dat FC Twente met een schuld van 57 miljoen (op 30 juni 2018) en een negatief eigen vermogen van bijna 6 miljoen euro niet levensvatbaar is. De kosten van rente en aflossing zijn simpelweg te hoog om ooit nog tot een gezonde exploitatie te kunnen komen.

De degradatie naar de eerste divisie maakt schuldsanering extra noodzakelijk en is daarom misschien wel een zegen geweest. Was de club in de eredivisie gebleven, dan was er waarschijnlijk nog jaren op de oude voet voortgemodderd. Want dan was er nét genoeg geld geweest om te kunnen afbetalen, al was de club dan in sportieve zin tot een marginaal bestaan veroordeeld wegens een gebrek aan budget voor spelers.

Stem
Nu kan het dus niet anders. Het zijn de sponsors die nu hun nek uitsteken en ervoor zorgen dat FC Twente in de eerste divisie twee seizoenen kan overleven. Met de 14 miljoen die zij inbrengen - het bedrag is op twee ton na gerealiseerd - wordt twee seizoenen lang het verschil tussen inkomsten en uitgaven gedicht. Dinsdagavond zegden 52 sponsors toe minstens 10.000 euro in het leggen. Het zijn er inmiddels 60, die samen voor zes ton aandelen kopen. Dat bedrag wordt verdubbeld door Reggeborgh, het investeringsbedrijf van de familie Wessels uit Rijssen. Zoals Reggeborgh iedere euro die is ingelegd door sponsoren - ze krijgen er aandelen voor terug - heeft verdubbeld.

Geen FC Wessels
De familie Wessels doet het om de club te helpen, niet om aan macht en invloed te winnen. De stem van Reggeborgh in de besloten vennootschap Noabers FC Twente telt even zwaar als de stem van de 32 andere Noabers, vertelde penningmeester Koen Groenewold de sponsors dinsdag. Groenewold herhaalde nog eens dat de familie niet wil dat 'FC Twente straks FC Wessels is'.

Daarom was er ook de eis van Reggeborgh dat de andere sponsors, Enschede en andere schuldeisers meewerken in de sanering . De Noabers hebben samen 6,2 miljoen euro ingebracht, welk bedrag is verdubbeld. De kleinere sponsors - De Ambassadeurs - moeten samen voor 8 ton zorgen. Daarvan is nu 600.000 euro binnen. De Noabers krijgen een vertegenwoordiger in de RvC (Frans Weghorst) en De Ambassadeurs krijgen geen directe invloed. (De tekst gaat verder onder de foto)

Rente
Naar welk bedrag de schuld van 57 miljoen - inmiddels is die gedaald tot 50 miljoen - moet worden teruggebracht, wil de club niet zeggen. Zeker is dat óók de gemeente zal moeten meedoen en een veer moet laten. De stad Enschede zit nog met een lening van 17 miljoen euro in FC Twente en staat voor 8,5 miljoen garant. Die schuld is opgebouwd sinds 1998.

In die twintig jaren ontving de gemeente 8,8 miljoen euro aan rente van FC Twente. Enschede heeft geen andere keuze dan mee te werken aan de sanering, want als de gemeenteraad nee zegt, trekken Reggeborgh, De Noabers en De Ambassadeurs hun geld terug. Dan is het voor de club einde verhaal en moet Enschede 25 miljoen euro afboeken.

Drie opties
Er zijn in feite maar drie manieren om de schuld terug te brengen: kwijtschelden, schuld omzetten in aandelen of schuld omzetten in een achtergestelde lening. Als de gemeente kiest voor een 'achtergestelde' positie, dan zal Enschede hetzelfde worden behandeld als De Noabers en De Ambassadeurs op het moment dat FC Twente aandelen gaat terugkopen. Een lening die een 'achtergesteld' karakter krijgt, heeft voor FC Twente als voordeel dat die van de balans verdwijnt.

Het is de vraag of je als lokale overheid aandeelhouder moet willen zijn van een betaaldvoetbalclub. Toch heeft Enschede in die constructie de meeste kans om het verlies binnen de perken te houden. Want mocht FC Twente ooit weer financieel boven Jan zijn, dan worden de aandeelhouders uitgekocht.

De grootste kans om er bovenop te komen is via spelersverkopen. Koen Groenewold noemde dinsdagavond in de bijeenkomst met De Ambassadeurs AZ als voorbeeld. De Alkmaarders belandden na het faillissement van voorzitter en suikeroom Dick Scheringa in een diep dal, maar de verkoop van Vincent Janssen aan het Engelse Tottenham, in 2016, leverde de club in één klap 22 miljoen op. Daarmee kon aan de financiële verplichtingen worden voldaan.

Klapper

Als FC Twente zo'n klapper maakt, kan de club aandelen terugkopen. Ook van de gemeente, als die aandeelhouder zou willen worden. Alle aandeelhouders hebben straks evenveel rechten. Dat betekent dat géén van de aandeelhouders voorrang heeft als er geld is om aandelen terug te kopen, maar dat dit naar rato gaat gebeuren.

Doel van FC Twente is dan ook waarde te gaan creëren door jeugdspelers zelf op te leiden. In de beloftenploeg spelen nu enkele zeer talentvolle spelers. Zij krijgen van trainer Mario Pusic nog geen kans in het eerste elftal, omdat de druk om te promoveren zo groot is.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lars Smook

Deel deze pagina: