Live Live

Schrijversoptredens in Enschede, ook voor wie niet van lezen houdt

Gepubliceerd: Dinsdag 10 september 2019 13:11

Schrijversoptredens in Enschede, ook voor wie niet van lezen houdt

Schrijvers en boeken. In het culturele aanbod van Enschede nemen zij niet de allergrootste plaats in. Dat gaat veranderen, met nieuwe series rond lezen voor volwassenen en kinderen. ,,Wij willen laten zien dat lezen gewoon heel erg leuk is.”

Dimitri Verhulst is zondag de eerste in de nieuwe literaire serie: Niet bij woord alleen. Vier afleveringen komen er dit seizoen, allemaal op zondagmiddag en -avond in Concordia aan de Oude Markt. ‘Niet bij woord alleen’ gaat niet alleen over het geschreven woord. De serie gaat iedere keer over grenzen heen. Na het interview met Dimitri Verhulst rond zijn nieuwe roman De Pruimenpluk kan er samen met hem worden gedineerd bij SamSam; daarna wordt de film naar zijn boek De helaasheid der dingen vertoond.

Lijn
In de Kookboekenweek wordt Ronald Giphart op het podium geïnterviewd over zijn nieuwe roman Alle Tijd, en kan het publiek daarna met hem koken en eten. Ronald Giphart schrijft immers ook veel over eten en koken, onder meer iedere zaterdag in het magazine bij deze krant. De lijn met het publiek wordt steeds gelegd. Bij Dimitri Verhulst kon het publiek kiezen uit drie films die naar zijn boeken zijn gemaakt. Literair agent Dorine Holman denkt ook aan andere vormen: dat samen met bijvoorbeeld AKI-studenten uit drie schrijvers over beeldende kunst wordt gekozen.

Lowlands
‘Niet bij woord alleen’ is een samenwerking tussen Dorine Holman, de bibliotheek en Theater Concordia, bedoeld om een breed scala van boeken op een toegankelijke manier onder de aandacht te brengen. Dorine Holman: „Er gaat veel aandacht naar de problemen rond lezen en boeken, maar wij willen laten zien dat lezen gewoon heel erg leuk is.” Jan Hoogenberg, directeur van de bibliotheek: „Enschede is een heel grote stad. Van de 160.000 inwoners hoop ik toch zeker een promille te kunnen bereiken met deze voorstellingen.” Dorine Holman acht dat haalbaar. „Ik was met Dimitri Verhulst op Lowlands, de zaal was afgeladen vol. Jong, oud, alles door elkaar. En dat interview ging best de diepte in.”

In Enschede zal breed worden geprogrammeerd. Fictie, non-fictie, en het mag ook over andere dingen gaan dan schrijven en boeken. „Gewoon een mooi gesprek op zondagmiddag.”

Kinderboeken
Niet bij woord alleen zal anders zijn dan de schrijversserie van klarinettist André Kerver in Concordia. Hij trapt op 19 oktober af met journalist Fokke Obbema, wiens indrukwekkende interviewserie in de Volkskrant, De zin van het leven,binnenkort in boekvorm uitkomt. In navolging van André Kerver ontmoet, begint de musicus ook een programma voor kinderen: Doe mee met André. De eerste is midden in de Kinderboekenweek. Op 13 oktober ontvangt André Kerver een bekende kinderboekenschrijver in het Vestzaktheater.

De samenwerking tussen Dorine Holman, de bibliotheek en Concordia moet ook leiden tot een groot boekenfeest in poppodium Metropool aan het einde van de Boekenweek. Daarvoor wordt momenteel financiering gezocht.

Info en kaarten voor Dimitri Verhulst: https://www.concordia.nl/

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Reinier van Willigen

Deel deze pagina: