Live Live

Schoolvolleyballers uit Enschede strijden voor de WK-titel in Kroatië

Gepubliceerd: Donderdag 21 maart 2019 11:00

Schoolvolleyballers uit Enschede strijden voor de WK-titel in Kroatië

Het Bonhoeffer College levert al sinds mensenheugenis de landenploeg voor het WK schoolvolleybal. Dit jaar doet voor het eerst een ploeg onder 15 jaar aan het toernooi mee.

Deze dagen worden de puntjes op de i gezet. Spelverdeler en aanvoerder Lex de Koning denkt dat de ploeg klaar is voor het grote avontuur in Porec. „We hebben hard getraind, op school en bij onze club Twente’05. Meer kunnen we niet doen.” Voor het eerst in de geschiedenis van het WK Schoolvolleybal is er een categorie onder 15 jaar. Daarmee treden deze jonge knapen in de voetsporen van hun wat oudere voorgangers binnen het Bonhoeffer, dat zo’n twintig WK-deelnames achter zijn naam heeft staan. „Gymleraar Dirk van Dijk was ooit de grote animator van deelname aan het WK voor scholen”, vertelt gymdocent Rinke Olthof, die ook al weer heel wat jaartjes trainer van de schoolploeg is. Dat doet hij samen met assistent-coach Matthijs Hasselerharm. „Toen bekend werd dat er ook een jongere categorie in het leven werd geroepen, dienden zich meteen voldoende spelers aan om naar Kroatië te gaan. Ze zijn zeer gedreven.”

De ploeg van Het Bonhoeffer College is nog echt een scholenploeg die de hele natie vertegenwoordigt op WK’s. Door de jaren heen zijn andere landen steeds meer nationale selecties gaan uitzenden en is de concurrentie steeds sterker geworden. „Frankrijk stuurt de beste volleybaltalenten van het hele land. Dat lijkt op vals spelen, maar in feite doen ze niets verkeerd. Het land telt vier grote volleybalinternaten waar leerlingen naar school gaan. Het Bonhoeffer heeft altijd meegedaan als landenploeg met louter eigen leerlingen. En dan hebben we het nog helemaal niet slecht gedaan in het verleden.”

Hectisch
Xander Bomert is aanvoerder van de B1 bij Twente’05 en moet die rol voor het WK schoolvolleybal laten aan Lex de Koning. Hij heeft geen idee wat hij kan verwachten. Dat de heenreis hectisch wordt, staat vast. „Volgende week zaterdag doet de B1 eerst nog mee aan de NK clubfinale in Amersfoort en de C1 in Beverwijk. Daarna moeten we snel inpakken om het vliegtuig naar Italië te halen en daar staat dan weer een bus te wachten die ons van Triëst naar Porec rijdt.” Trainer Olthof verzekert dat de heren de knollen bij aankomst mooi op hebben. „En uitslapen is er niet bij, want ze kunnen de volgende dag meteen aan de bak. Daarna hebben ze even rust.”

Lex verwacht een hoog niveau. Maar dat ziet hij vooral als uitdaging. Dat-ie z’n zwembroek niet moet vergeten, stelt hem gerust. „We gaan er ook een mooie week van maken. We zitten in een resort aan zee. Dat komt dus helemaal goed.” Aan begeleiding overigens geen gebrek, want van iedere leerling gaat een ouder mee. „Dat is goed geregeld”, meldt Xander. „En ook wel fijn. Het eerste deel van de heenweg reizen we samen met de ouders en die rijden het laatste stuk alleen verder met de supportersbus naar Porec.”

Waar de ploeg ook eindigt, Rinke Olthof weet uit ervaring dat het sowieso een fantastische ervaring wordt voor deze jongens. „Deze trip zullen ze zich altijd blijven herinneren. Dit is zo leuk om samen met je klasgenoten te doen. En bovendien worden ze er betere volleyballers van. Want de tegenstanders mogen er zijn.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Reinier van Willigen

Deel deze pagina: