Live Live

Scholen gaan samen het lerarentekort bestrijden

Gepubliceerd: Donderdag 21 maart 2019 13:21

Scholen gaan samen het lerarentekort bestrijden

Het Assink Lyceum (Haaksbergen, Neede, Eibergen), Het Erasmus (Almelo), OSG Hengelo en Het Stedelijk Lyceum (Enschede) willen samen met het Staring College (Lochem en Borculo) het lerarentekort tegengaan en slaan daarvoor de handen ineen. Ze gaan samenwerken op het gebied van personeel in de vorm van een Regionaal Mobiliteitscentrum (RMC).

De schoolbesturen zetten binnen het centrum een gezamenlijke vacaturesite op. Daarop worden alle vacatures van de zes scholen geplaatst. In het sollicitatieproces krijgen medewerkers een bevoorrechte positie. Zij kunnen op de site bovendien hun opleidingswensen kenbaar maken. Als ze die op hun eigen school niet kunnen vervullen, kunnen ze daarvoor mogelijk terecht bij een van de andere vijf scholen.

Staat het water de scholen zó aan de lippen, dat samenwerken noodzaak is? ,,Nee'', zegt Nico Woonink, directeur van het Staring College. ,,Elke school zou haar problemen zelfstandig kunnen oplossen. Maar we kunnen het ook samen doen en dat lijkt ons de beste aanpak. Wij zien daar kansen in. Zo lossen we niet alleen onze eigen problemen op, maar helpen we ook elkaar.''

Switchen
Woonink noemt een voorbeeld: ,,Stel dat een geschiedenisdocent op zijn eigen school geen werk meer vindt. Dan kan hij switchen naar een ander vak, maar misschien óók geschiedenis blijven geven op een van de andere vijf scholen. De vacaturesite is ook een prima middel voor docenten die eens in een andere omgeving willen lesgeven. Die kunnen dan makkelijk en zonder een lange sollicitatieprocedure terecht op een van die andere scholen. Veranderen van omgeving werkt voor leerkrachten dikwijls verrijkend en motiverend.''

De zes scholen gaan onderzoeken hoe het personeel op elkaar kan worden afgestemd. Zo kunnen zij tijdig inspelen op vacatures en aflopende en tijdelijke contracten. De schoolbesturen onderzoeken samen met lerarenopleidingen hoe de schaarste bij minder populaire vakken kan worden opgelost en opgevangen. Dat zijn vakken zoals natuurkunde, Nederlands, Duits en wiskunde.

1 mei
Het is de bedoeling dat de vacaturesite op 1 mei de lucht in gaat. De bij de samenwerking betrokken andere vier (Twentse) scholen zijn het Assink Lyceum (Haaksbergen), Het Erasmus (Almelo), OSG Hengelo en Het Stedelijk Lyceum (Enschede).

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Assink Lyceum

Deel deze pagina: