Live Live

Schenkerij Wattez in Enschede breidt verder uit

Zaterdag 30 december 2017 12:21

Schenkerij Wattez in Enschede breidt verder uit

"Het zijn fijne werkplekken, we worden gewaardeerd door het publiek en het groeit", zegt Gerard Oude Vrielink. Hij heeft het over theeschenkerij Wattez in het G.J. van Heekpark.

De formule waarbij verstandelijk gehandicapten van zorgorganisatie Aveleijn een werkplek kunnen vinden, slaat zo aan dat uitbreiding gewenst is. Het is vooral de zelfgebakken appeltaart die het 'm doet.

Meer ruimte
Op zaterdagochtend zijn de cliënten van Aveleijn in de serre druk bezig met het schillen van appels. Het geeft gelijk aan dat het te krap is geworden, want de serre is eigenlijk bedoeld om gasten in te ontvangen. "De serre is een werkplek geworden, maar hoort beschikbaar te zijn als serre of als vergaderruimte", zegt Oude Vrielink.

Het succes van Wattez vraagt om meer ruimte. Ze begonnen met acht werkplekken, nu zijn het er twintig. De 'werknemers' doen niet alleen de bediening - de klant streept de bestelling op een papiertje aan - maar bakken ook zelf de taarten. Bij de uitbreiding gaat het om twee stukken die erbij komen aan de voor- en de achterkant van de serre en om een werkruimte naast de bakkerij. In totaal gaat het om zo'n 75 vierkante meter. De kosten bedragen circa twee ton. Voor het ontwerp van IAA architecten hoeft Wattez niks te betalen, want IAA draagt het project een warm hart toe, zo meldt Oude Vrielink. Hij is penningmeester van de Stichting Van Heekpark Monument in de 21e Eeuw.

Renoveren
De stichting is in 2001 opgericht om het park te kunnen renoveren. "Het is een immens plan", zegt Oude Vrielink. "Het gaat niet alleen om lanen en bomenrijen, maar ook om drainages en grondverbeteringen. Het wordt in stukjes gedaan."

Het G.J. van Heekpark was in 1995, samen met het Sonsbeekpark in Arnhem en het Vondelpark in Amsterdam, het eerste 'groene monument' in Nederland. "Dat was ontzettend bijzonder", zegt Oude Vrielink. "Maar het betekent ook extra eisen als je iets wilt veranderen." Oude Vrielink is ook adviseur van de Commissie van Beheer van het G.J. Van Heekpark, de paraplu waar de stichting en Wattez onder vallen. "Al sinds 1984. Ik behoor tot het meubilair", zegt Oude Vrielink.

Activiteiten
Het 10-jarig bestaan van Wattez valt komend voorjaar samen met het 100-jarig jubileum van het G. J. van Heekpark. Vanaf 20 april worden er verschillende activiteiten in het park georganiseerd.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Gerard Oude Vrielink

Deel deze pagina: