Live Live

Scheidsrechtersvereniging Enschede bestaat 100 jaar

Gepubliceerd: Donderdag 07 maart 2019 11:15

Scheidsrechtersvereniging Enschede bestaat 100 jaar

De oudste scheidsrechtersvereniging van Nederland bestaat vandaag op de kop af 100 jaar. Jan Brinkhuis (87) en Roderick Klaver (16) herbergen het verleden en waarborgen de toekomst van de Scheidsrechtersvereniging Enschede en Omstreken. Het oudste en jongste lid verhalen over de andere kant van het spelletje.

De tachtiger Jan Brinkhuis kijkt vol bewondering naar de tiener Roderick Klaver. „In mijn tijd mocht je pas op je 18e fluiten van de bond, omdat er in de reglementen stond dat je als scheidsrechter enige levenservaring moest hebben. Die regel is later geschrapt, gelukkig maar”, zegt Brinkhuis. „Ik denk ook dat je het juist andersom moet zien”, vult Roderick aan. „Op het veld leer je dingen, die in de normale maatschappij weer van pas komen.” Door de aanpassing in het wetboek van de arbiters, is Roderick al twee jaar leidsman. Bij de onder 19 in de eerste klasse, en de onder 17 en 15 in de derde divisie.

Gestopt
Jan Brinkhuis fluit al een tijdje niet meer. „Ik moest van de bond op mijn 70ste stoppen, maar heb het nog een aantal jaren als clubscheidsrechter volgehouden. Uiteindelijk heb ik op mijn 83ste m’n laatste wedstrijd gefloten. Ik voetbalde bij Rigtersbleek, maar was niet zo heel erg goed. Dus ben ik maar gaan fluiten. ”

Brinkhuis was in zijn jonge jaren een prima scheidsrechter. Zo haalde hij de top van het amateurvoetbal (‘dat was toen nog de eerste klasse’) en in de jaren ‘60 was de Enschedeër grensrechter in het betaalde voetbal. Een van zijn meest legendarische belevenissen had hij als arbiter bij een wedstrijd in de betaalde jeugdcompetitie tussen Vitesse en Ajax. „Bij Ajax speelde een geweldige voetballer.” Ze noemden hem Jopie. „Johan Cruijff was toen als jonge vent al zo verschrikkelijk goed.”

Genetisch
Dat Roderick Klaver zou gaan fluiten moet haast wel genetisch zijn bepaald. Natuurlijk krijgt hij overal en altijd de vraag wat hem toch bezielt scheidsrechter te worden. „Mijn overgrootvader, mijn opa (het SEO-erelid Hennie Bosch, red.) , mijn neef…ze waren allemaal scheidsrechter”, vertelt hij. „Mijn neef nam me een keer mee naar een cursus bij NEO en van het een kwam het ander. Ik voetbalde toen nog bij Sportclub Enschede, maar als ik ‘s morgens een wedstrijd had gefloten, was ik ‘s middags in de rust van mijn eigen wedstrijd kapot. Daarom moest ik kiezen.”

De wereld waarin Roderick Klaver opgroeit is niet te vergelijken met die van Jan Brinkhuis. Die verschillen zie je ook op het voetbalveld. „Vroeger gebeurden er ook wel dingen die niet door de beugel konden”, vertelt Brinkhuis. „Bij Go Ahead heb ik als grensrechter een bierdouche gehad. Dat soort dingen waren er toen ook. Eigenlijk heb ik maar één echt incident meegemaakt en dat was lang geleden bij MvR in ‘s-Heerenbergh. Dat veld lag in een kuil en daardoor konden ze van alles op je gooien. Maar over het algemeen was de onderlinge acceptatie veel groter. Je floot ergens voor en dan was het ook klaar.”

Focus
Hoewel vooral het Enschedese amateurvoetbal de laatste tijd onder een vergrootglas ligt, zegt Roderick nog niest vervelends te hebben meegemaakt. „Ik fluit natuurlijk ook jonge jongens en die willen alleen maar lekker voetballen. En verder krijg ik niets mee. Ouders, trainers, leiders: wat ze ook roepen, ik hoor het nauwelijks of wordt er ook niet anders van. Ik focus me op de wedstrijd. Wat voor type scheidsrechter ik ben? Ik ben nogal van het door laten spelen, maar eerlijk gezegd moet ik daar nog wel een balans in vinden. Je moet als scheidsrechter van te voren de situatie in kunnen schatten dat het ook echt voordeel oplevert.. Maar ja, ik ben nog maar 16 jaar en je kunt niet verwachten dat ik die ervaring nu al heb.”

Roderick Klaver zegt geen idee te hebben waar zijn plafond ligt. „Je hoopt op het betaalde voetbal, maar dat is maar voor scheidsrechters weggelegd. Misschien is mijn max wel de eerste klasse bij de amateurs. Het is nog moeilijk genoeg om dat te halen. Eerst maar eens in de betaalde jeugdcompetities terechtkomen. Dat lijkt me geweldig.”

Jan Brinkhuis heeft ook nog wel een wens. „Wij hebben hier in de regio enkele topscheidsrechters en ik zou graag willen dat die zich wat meer zouden bekommeren om jonge jongens als Roderick. Een man als Andries van Leeuwen was naast een topscheidsrechter in Nederland bijvoorbeeld ook jarenlang voorzitter van onze club. Die zette zich in voor alles en iedereen.”

Brommer
Roderick Klaver kijkt vooralsnog niet verder dan het komend weekend. Zijn eerstvolgende klus? Zaterdagmorgen HSC’21 onder 15 tegen Oranje Nassau onder 15, in de derde divisie. Lachend: „Op de brommer naar Haaksbergen.”

Enschede is de bakermat van het voetbal. Volgens de overlevering werd er in de Twentse stad in 1885 de eerste voetbalwedstrijd gespeeld. En exact 100 jaar geleden werd er ook de eerste scheidsrechtersvereniging van het land opgericht: Scheidsrechtersvereniging Enschede en Omstreken. De SEO is zelfs de op een na oudste scheidsrechtersvereniging in de wereld. Het toeval wil dat de SEO tegenwoordig zetelt op hetzelfde complex als PW, de oudste club van Enschede. De SEO viert vandaag haar 100ste verjaardag.

De club heeft meerdere arbiters afgeleverd die landelijke furore maakten: Andries van Leeuwen, Siem Wellinga, Jaap Uilenberg, Bas Nijhuis.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman

Deel deze pagina: