Live Live

Schade bij GSM Shop in Glanerbrug enorm: ‘Kan er een Porsche van kopen’

Gepubliceerd: Woensdag 06 februari 2019 20:04

Schade bij GSM Shop in Glanerbrug enorm: ‘Kan er een Porsche van kopen’

Het plezier in het ondernemen is voor Nick Schäffer (30) op dit moment ver te zoeken. De eigenaar van het GSM Huys in Glanerbrug kreeg in de nacht van maandag op dinsdag voor de derde keer inbrekers over de vloer.Hoe hoog het schadebedrag is, wil Schäffer in het kader van het onderzoek niet zeggen. „Je kunt er een mooie Porsche van kopen, laat ik het daarop houden.” Het is niet de eerste keer dat de ondernemer te maken heeft met inbraak. In 2016 was het al raak in zijn oude pand aan de Kerkstraat en ook vorig jaar wisten dieven hem te vinden. Hoewel destijds alles was vastgelegd op bewakingscamera’s, zijn de daders nooit gepakt.

Knap
Volgens Schäffer had-ie dit keer met professionals te maken. „Ze zijn via de zijkant binnengekomen. Na het forceren van een muur hebben ze zich heel klein gemaakt en zijn vervolgens kruipend het pand ingegaan.” De ondernemer noemt het bijna knap hoe ze het alarmsysteem wisten te omzeilen. „Er zijn twee mensen binnen geweest, maar ik gok dat ze met z’n drieën of vieren waren.”

Hij zou dinsdagochtend thuiswerken. Toen de Enschedeër echter meerdere gemiste oproepen op zijn telefoon zag, wist hij dat er iets mis was. „Ik bekeek de camerabeelden en heb daarna zo’n beetje alle scheldwoorden eruit gegooid die ik ken. Toen ik bij de winkel aankwam, was de forensische opsporing al bezig met het onderzoek. Ze vonden zelfs een afgebroken breekijzer.”

Schäffer heeft dit keer wel meer vertrouwen in de politie dan vorig jaar. „Het schadebedrag is enorm, mede daarom pakt de politie het nu veel serieuzer aan. Daar ben ik heel blij mee. Het gaat nu echt om geld.”

Total loss
De ondernemer haalt elke werkdag na sluitingstijd zijn hele winkel leeg en legt alle laptops en telefoons in kluizen. De daders kraakten er maandagnacht twee. Op zijn telefoon laat-ie foto’s zien van de vernieling. „Kijk”, zegt hij boos. „Total loss. Kun je zo weggooien.”

De kluizen zaten volgens hem van beneden tot boven vol smartphones. „Ze hebben vooral toestellen van Samsung en iPhones meegenomen. De daders hadden zich zo opgesteld dat ze ruim de tijd hadden om alles uit de doosjes te halen en in twee grote zwarte tassen te gooien. Die moeten echt loodzwaar zijn geweest. In de kleine kluis zaten telefoons die we online aanbieden, dus ook onze webshopactiviteiten moeten we nu stilleggen.”

Gesloten
Vandaag is het GSM Huys, aan de Gronausestraat, nog gesloten. De hele voorraad wordt geïnventariseerd om te kijken wat er allemaal weg is. „We zijn gelukkig goed verzekerd. Toch is het altijd maar afwachten of het hele bedrag wordt vergoed. Maar alleen de investeringen die we moeten doen om de boel extra te beveiligen, lopen natuurlijk al flink in de papieren.”

Op de vraag of hij het ondernemen nog wel ziet zitten, hoeft Schäffer niet lang na te denken. „Gisteren dacht ik echt: ik kap ermee. En dat denk ik eigenlijk nog steeds. Hopelijk verdwijnt dat gevoel weer.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Frans Nikkels

Deel deze pagina: