Live Live

Saxion Hogeschool bevriest omzetten tijdelijk contract naar vaste dienst

Gepubliceerd: Dinsdag 08 oktober 2019 23:13

Saxion Hogeschool bevriest omzetten tijdelijk contract naar vaste dienst

Saxion zet tijdelijke contracten voor ondersteunende diensten niet meer vanzelfsprekend om in een vast dienstverband. De hogeschool wil zo flexibeler in kunnen spelen op verdere digitalisering.

Van de ongeveer 2700 medewerkers van Saxion is 83 procent in vaste dienst. Dat is relatief veel en belemmert de hogeschool om op personeelsgebied in te spelen op technologische ontwikkelingen en digitalisering. Door kritischer te kijken naar het omzetten van tijdelijke contracten naar een vaste aanstelling, wil Saxion daar wat aan doen. Ook wordt ‘proactief’ gekeken naar andere functies. Daarbij gaat het om medewerkers in ondersteunende functies. De eerste gesprekken met medewerkers zijn inmiddels gevoerd.

Kans op vaste aanstelling kleiner
Het betreft enkele tientallen met name administratieve functies, omdat werkzaamheden, bijvoorbeeld als het gaat om roosterzaken, door automatisering veranderen of verdwijnen. Saxion, met vestigingen in Enschede, Deventer en Apeldoorn, denkt dat daardoor in de nabije toekomst minder mensen nodig zijn. Voorheen maakten werknemers na het laatste tijdelijke contract een grote kans op een vaste aanstelling. Nu is die kans veel kleiner en gebeurt dat volgens een woordvoerder alleen bij uitzonderingen. Die worden beoordeeld door een interne commissie.

‘Geen vacaturestop’
De woordvoerder benadrukt dat er geen sprake is van een vacaturestop. Saxion blijft, ook in ondersteunende functies, mensen aannemen op basis van tijdelijke contracten. De operatie heeft ook niets te maken met de verwachte krimp. Bestuursvoorzitter Anka Mulder meldde begin dit jaar dat door een verwachte terugloop van het aantal studenten de komende tien jaar zo’n 300 banen onder druk staan. Om dat op te vangen, wordt gewerkt aan een strategische agenda voor de jaren 2020-2024.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman

Deel deze pagina: