Live Live

Saxion Enschede opent laboratorium voor composieten

Gepubliceerd: Vrijdag 14 september 2018 13:58

Saxion Enschede opent laboratorium voor composieten

Hogeschool Saxion opent vrijdagmiddag een laboratorium voor onderzoek naar het verwerken en toepassen van lichtgewicht materialen. Ook wordt Ferrie van Hattum geïnstalleerd als lector Lichtgewicht Construeren.

Het laboratorium maakt onderdeel uit van het Thermoplastic Composites Application Centre (TPAC). Het is ondergebracht in het Alphons Ariëns-gebouw, het vroegere ziekenhuis aan het Ariënsplein.

Goedkoper
TPAC doet onderzoek naar de mogelijkheden van vooral thermoplastische composieten. Dat materiaal is zeer stijf, sterk en licht en bestaat uit kunststof en bijvoorbeeld glas- of koolstofvezel. Het wordt gebruikt in kostbare producten, zoals vliegtuigen en sportartikelen. TPAC richt zich met name op toepassingen en het goedkoper maken van composieten, waardoor het beschikbaar komt voor een grotere groep producten en mensen.

Plastic soup
Het onderzoekscentrum werkt samen met tal van bedrijven en instellingen op het gebied van ‘smart industry’ en doet ook veel onderzoek naar recycling. Zo worden methodes ontwikkeld om kunststof zwerfafval, uit de beruchte ‘plastic soup’, opnieuw te gebruiken.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Ten Cate

Deel deze pagina: