Live Live

Samenwerking is de toekomst bij lokale en regionale media

Gepubliceerd: Dinsdag 30 juli 2013 15:22

Lokale en regionale media zullen steeds meer moeten samenwerken, anders zal de journalistiek in de regio sterk verschralen. Dat is de voorspelling die maandagmiddag werd geuit tijdens een landelijk mediacongres in Enschede.

Tijdens het congres over de toekomst van lokale en regionale media werd deze toekomstvisie naar voren gebracht door directeur Angelina Schoonewille van De Twentsche Courant Tubantia, voorzitter Geert de Raad van TV Enschede FM en Marcel Oude Wesselink, directeur/hoofdredacteur van RTV Oost. De drie vertegenwoordigers van media uit de regio benadrukken de noodzaak om samen te werken en geven daarbij ook aan dat de wil om meer samen te doen er zeker is.

De kwaliteit van de lokale en regionale journalistiek staat momenteel meer dan ooit onder druk. Regionale omroepen raken kijkers en luisteraars kwijt, krantenuitgevers staan onder druk en moeten personeel ontslaan en de subsidie voor publieke lokale en regionale omroepen wordt bedreigd. Om met minder middelen toch een volwaardig nieuwsaanbod te kunnen blijven brengen moeten media niet langer op eilandjes zitten en alles voor zich willen doen, maar nadrukkelijk de samenwerking opzoeken.

Tussen De Twentsche Courant Tubantia en RTV Oost is al geruime tijd een samenwerking gaande, onder meer met het uitgaansplatform OverUIT. Bij de lijsttrekkersdebatten en 3FM Serious Request in Enschede was ook TV Enschede FM onderdeel van hun samenwerking. Daarnaast werken binnen het Regionaal Media Centrum Twente sinds vorig jaar tien lokale omroepen in Twente samen. Ze leiden in gezamenlijkheid medewerkers op, realiseren technische verbeteringen en wisselen mensen en middelen uit. De kwaliteit van de uitzendingen en het nieuwsaanbod van de omroepen gaat daarmee omhoog, zonder dat deze omroepen hun eigen lokale kracht verliezen. De voorbeelden tonen aan dat de media actief op zoek zijn naar nieuwe mogelijkheden voor de journalistiek in de regio.


vlnr: voorzitter Geert de Raad van TV Enschede FM, Marcel Oude Wesselink, directeur/hoofdredacteur van RTV Oost en directeur Angelina Schoonewille van De Twentsche Courant Tubantia.

Deel deze pagina: