Live Live

Samen hardlopen als protest tegen Enschedese serie-aanrander

Gepubliceerd: Donderdag 31 januari 2019 22:54

Samen hardlopen als protest tegen Enschedese serie-aanrander

Zo’n 40 mensen hebben donderdagavond meegerend in de protestrun tegen de Enschedese serie-aanrander. Bijna de helft waren mannen: „Ik heb twee dochters, ik moet er niet aan denken dat die ongevraagd bij de billen gegrepen worden.”

Eigenlijk gebeurt het veel te vaak. Emma van Geel doet het voor: „Kijk, en dan leggen ze zo hun hand daar. Niet op je borsten of je billen, gewoon heel onschuldig daar, in je taille. Niks aan de hand. Maar ondertussen zitten ze wel ongevraagd aan je. En ook dat hoort gewoon niet!” De vrouwen onder de lantaarnpaal knikken instemmend. Ze kennen het allemaal: er is geen vrouw die nog nooit ongewenst door een man is aangeraakt. Het is zo normaal dat ze zich er eigenlijk al niet meer druk over maken.

Maar nu zijn ze het zat. Deze avond gaan ze de straat op, juist op de plek waar de aanrander al een aantal keren toesloeg: de Enschedesestraat, tussen de UT en Hengelo. Op de donkere parkeerplaats verzamelen zich rond acht uur zo’n veertig hardlopers en fietsers, mannen en vrouwen, jong en oud. Ze willen laten zien dat het niet normaal is dat je als vrouw niet gewoon een rondje kunt rennen. Dat je niet in het donker naar huis durft te fietsen, omdat er een engerd rondfietst die vrouwen in het voorbijgaan betast. Die serie-aanrander moet weten dat ze niet bang voor hem zijn, dat ze het recht hebben om buiten te zijn zonder onverwacht bij billen of borsten gegrepen te worden.

Pepperspray
Christine van Pareren (66) knikt peinzend: „Ja, ongewenste intimiteiten zijn eigenlijk heel gewoon. Ik maakte het mee op mijn werk, op de sportvereniging. Als vrouw denk je dat het erbij hoort. Maar door die hele #metoo-discussie werd ik me er ineens van bewust dat het heel erg is dat dat gebeurt. Ik ren vaak, ik loop marathons en ultra’s van 50 tot 60 kilometer, dus ik ben nogal eens buiten. En dan voel je je soms best kwetsbaar. Ik woon in Alstätte, daar is een paar jaar geleden een meisje verkracht en vermoord dat aan het skeeleren was. Volgens mij komt die dader binnenkort vrij, dus ik heb altijd een busje pepperspray bij me. Maar dat is toch eigenlijk te gek?”

Ze vervolgt: “Daarom dacht ik: ik ga vanavond naar Enschede. Ik wil dat mensen zich ervan bewust worden dat dit niet normaal is. De politie heeft gezegd dat slachtoffers moeten proberen die man te filmen, maar ik wil eigenlijk iedereen oproepen om alert te zijn. Ook als omstander kun je die man op de foto zetten. Want we moeten er met z’n allen voor zorgen dat hij gepakt wordt, het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Je kan wel denken: ‘Hoe erg is dat, borsten of billen?’ Maar het gaat misschien wel van kwaad tot erger. Deze jongen is waarschijnlijk zwakbegaafd of gestoord, een zielige figuur die niet op een normale manier contact kan leggen. Maar dat is geen excuus, dan moet hij hulp hebben.”

Dochters
De aanwezige mannen kijken een beetje gegeneerd als de vrouwen vertellen over hun ervaringen met ongewenste intimiteiten. „Dat is toch raar? Ik zou het niet in mijn hoofd halen om een vrouw zomaar bij de billen te grijpen. Nou ja, behalve mijn eigen vrouw dan.” Ze schudden het hoofd. Peter Vlaanderen heeft twee hele goede redenen om vanavond solidair te zijn: „Ik heb twee leuk uitziende gezonde dochters. Je kan wel zeggen: het stelt niks voor, zo’n aanraking, maar ik moet er echt niet aan denken dat een vreemde vent ongevraagd aan hun billen zit. Daar zou ik echt heel kwaad over worden.”

Emma van Geel, die deze protestrun spontaan organiseerde, is blij met de steun van alle aanwezigen. „Ik was al blij geweest met tien deelnemers, dus dit vind ik echt een succes. Ik heb me best wel even afgevraagd of dit een goed idee was. ‘Geef ik hem geen podium door dit te doen?’ En op social media kreeg ik ook een aantal minder leuke reacties. Dat die man de tijd van zijn leven zou hebben als we langs renden met z’n allen. Maar weet je, we doen dit voor onszelf. Het is belangrijk dat we ongestoord kunnen rennen, ook in het donker, ook op afgelegen weggetjes. Daar willen we mensen van bewust maken.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Cees Elzenga

Deel deze pagina: