Live Live

Saab-aficionado’s uit heel Europa treffen elkaar in Twente

Gepubliceerd: Maandag 12 augustus 2019 09:22

Saab-aficionado’s uit heel Europa treffen elkaar in Twente

Sinds het faillissement van het merk twee jaar geleden, is de liefde alleen maar groter geworden. Saab-fans uit 23 landen bezochten dit weekend in Twente. “Saab rij je voor het leven.”

Liefdevol glijdt zijn hand over de motorkap. Elk onderdeel, elk schroefje van deze Saab 95 uit 1969 heeft Dick Egberts (72) uit Wierden zelf onder handen gehad. Meer dan 20.000 kilometer reed hij er de afgelopen jaren mee door Europa.

“Aan de Ierse kust kwam een ouder echtpaar vol verbazing op me af. Ze vroegen me of dit mijn auto was. Voor hen was dit de auto waarin ze het grootste deel van hun leven hadden gereden. Toen ik ‘ja’ had gezegd zeiden: dan bent u een gelukkig man.”

Op de voormalige startbaan van Twente Airport is hij zaterdag een van de velen. Meer dan zeshonderd Saab-fans uit 23 landen zijn er met hun auto’s bij elkaar voor de jaarlijkse internationale meeting, georganiseerd in het kader van het 60-jarig bestaan van de Saabclub Nederland. Na onder meer Letland, Polen, Duitsland en België is nu Twente een heel weekend lang het decor voor een hele reeks activiteiten rondom de Svenska Aeroplan Aktion Bolaget zoals het legendarische merk voluit heet. “Er zijn zelfs vier families uit Israël”, zegt Luppo Egberts (geen familie), bestuurslid van de Saabclub Nederland.

Ideale tijdsbesteding
Alle modellen, van oud tot nieuw, zijn aanwezig. Maar het zijn de nostalgische types die de aandacht trekken. Zoals Egberts’ Saab Cabrio 96 uit 1972. Hij kocht de auto na zijn pensionering als oud schroot. “Het was voor mij de ideale tijdbesteding. De eerste helft van mijn leven was er de blaasmuziek, daarna de techniek en de auto’s.” Zes wagens wist hij te renoveren. “De eerste was de bruidsauto voor mijn dochter.” Elke auto haalde hij helemaal uit elkaar om ‘m van daaruit weer op te bouwen.

Druk is het ook bij de Saab Toppola uit 1974 van Tom van der Wiel uit Voorst. De Saab houdt het midden tussen een auto en een camper en is een van de tientallen Saabs die Van der Wiel bezit. Als het even kan, gaat hij met zijn collector’s item op pad. “Saab rij je voor het leven. Waarom? Dat is niet uit te leggen. Een Saab onderscheidt zich zonder op te vallen: misschien is het dat. Je kunt er bij iedereen mee voor de dag komen, zelfs hier in Twente.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Reinier van Willigen

Deel deze pagina: