Live Live

Rondje rond de hangar op Twentse E-bikedagen

Gepubliceerd: Zaterdag 11 mei 2019 19:56

Rondje rond de hangar op Twentse E-bikedagen

Waar ooit F16-straaljagers taxieden op weg naar de hangar, testten zaterdagmiddag vele honderden Twentenaren een E-bike. Ze kwamen af op de tweede editie van de Twentse E-bikedagen, een initiatief van de Twentse Samenwerkende Rijwielhandelaren. Zondag is er nog een kans.

Ze dragen allemaal een geel T-shirt met het opschrift TED. Voor twee dagen zijn de rijwielhandelaren géén concurrenten, maar collega’s met een gemeenschappelijk doel: consumenten warm maken voor aanschaf van een nieuwe E-bike. Directe verkoop is uit den boze op de Twentse E-bikedagen, daarvoor moeten bezoekers later maar naar de fietsenwinkel van één van de negen winkeliers die meedoen.

Die negen fietsenwinkels hebben allen één of twee verkopers als ‘instructeurs’ afgevaardigd, 23 fabrikanten van A-merken leveren de E-bikes aan. Die variëren in prijs van ongeveer 1300 euro tot meer dan 4000 euro. Voor dat laatste heb je dan ook een speed pedelec, waarop je een snelheid van 45 kilometer per uur kunt halen. Valhelm verplicht en het fietspad is taboe voor speed pedelecs.

Speed pedelec
Chantal Berends uit Hengelo rijdt een rondje rond hangar 11 op zo’n supersnelle E-bike. Ze overweegt een speed pedelec te kopen, vertelt ze. Nu rijdt ze dagelijks op haar ‘gewone’ E-bike over de fietssnelweg F35 van Hengelo naar haar werk in Enschede. „Daar doe ik nu 25 minuten over, maar op deze gaat het nog sneller.” Toch twijfelt ze. „Vanwege de pittige prijs, maar ook omdat je er niet mee op het fietspad mag. Wel op de fietssnelweg F35, dat heb ik al uitgezocht. Ik zou er echt niet mee over de Enschedesestraat, tussen de auto’s, mee naar Enschede durven rijden.” Ze denkt er nog even over na, zegt Chantal en rijdt nog een rondje.

Koopintentie
Jan ten Tusscher, mede-initiatiefnemer van de TED, is dik tevreden. Hij hield de afgelopen dagen Buienradar nauwlettend in de gaten. „Want een evenement als dit staat en valt met droog weer. Vorig jaar waren er meer mensen, omdat de TED toen werden gecombineerd met een voorjaars-fair, maar nu hebben we een publiek dat gericht komt en een koopintentie heeft.” Ten Tusscher zegt blij te zijn dat 23 fabrikanten van A-merken dit jaar meedoen. „Het dubbele van vorig jaar. Deze formule werkt gewoon. Het is twee dagen niet verkopen en onderhandelen over inruilprijzen, maar gewoon demonstreren wat er te koop is. De oogst moet later komen.”

Geen onderhandelingen
Dat er niet onderhandeld kan worden over inruil, vindt Hermien Pouwel uit Almelo wel jammer. Jeroen Grimberg van Landewé Biketotaal legt haar uit hoe het schakelsysteem van een Koga E-Inspire uit, maar zegt aan de hand van een foto geen inruilprijs af te kunnen afgeven voor Hermiens bestaande Koga. „Daarvoor moet ik uw fiets echt zien en testen, mevrouw.” Mevrouw Pouwel rijdt nog eens een rondje op de Koga en Grimberg legt nog even de zegeningen van een ‘middenmotor’ uit. Ondertussen rijdt een peloton andere bezoekers op testfietsen rondjes rond de hangar. „Hopelijk morgen ook mooi weer, dat zou perfect zijn”, zegt Ten Tusscher. De tweede E-bikedag op Twente Airport is zondag van tien tot vijf uur.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Marieke Amelink

Deel deze pagina: