Live Live

Roep om raadsakkoord klinkt in Enschede

Vrijdag 16 maart 2018 12:21

Roep om raadsakkoord klinkt in Enschede

Er gaan in de politiek steeds meer geluiden op om het na de verkiezingen anders te doen. Door als partijen samen de thema’s die het belangrijkst zijn te bepalen.

Hoe de verkiezing woensdag ook verloopt, er bestaat kans dat er een breed verdeelde uitslag komt. Met nieuwkomers PVV, DENK en Democratisch Platform Enschede is het mogelijk dat 39 zetels in de gemeenteraad straks onder alle veertien partijen verdeeld moeten worden. Daarmee lijkt een coalitie vormen met vijf partijen zoals nu een behoorlijke opgave.

Mede met oog op de politieke versplintering, maar ook om de 'minderheid' een stem te geven pleiten steeds meer partijen voor een raadsakkoord. Daarin bepalen alle fracties gezamenlijk (of in meerderheid) welke thema's de komende jaren belangrijk zijn voor de stad. "We hebben allemaal doelstellingen. Bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid", zegt fractieleider Niels van den Berg van Burgerbelangen. "Die kun je vastleggen. Als je die niet wil bereiken met windmolens, dan moet je dat als partij op andere manier uitleggen."

Vechtmodus
Eenmansfractie EnschedeAnders heeft het raadsakkoord in het verkiezingsprogramma opgenomen. Fractieleider Margriet Visser zegt dat ze zo een 'vechtmodus' wil voorkomen tussen coalitie en oppositie. "Als oppositie zit je altijd in de verdediging, maar ik denk dat de problemen in Enschede zo fundamenteel zijn dat je beter kunt zeggen: 'we zetten er met elkaar de schouders onder'," aldus Visser in een radiouitzending van 1Twente.

Overeenkomsten
Het is aan de nieuwe samenstelling van de gemeenteraad om na de verkiezingen ja of nee te zeggen tegen een raadsakkoord. Niels van den Berg heeft goede hoop. "Er zit veel overeenkomst in de verkiezingsprogramma's." Ook PvdA en GroenLinks geven aan dat zij vinden dat het anders moet.Een raadsakkoord is wat hun betreft een goede stap. "Deze periode was het coalitieakkoord heel belemmerend om samen met de stad aan de slag gaan met thema's die er toe doen", aldus Laurens van der Velde van de PvdA. De VVD ('alleen op hoofdlijnen en geen vervanging van het coalitie-akkoord') en het CDA zijn terughoudender, maar niet per se tegen. "Het is een leuk idee, maar het moet wel concreet, efficiënt en effectief zijn", aldus fractieleider Ayfer Koç van het CDA.

Dat vindt Eelco Eerenberg (D66) ook. "Over punten waar juist politieke verschillen op zitten is een unaniem raadsakkoord een illusie en zal er toch echt een coalitie gesloten moeten worden", zegt Eerenberg. Wel of geen windmolens noemt hij als voorbeeld.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - Foto: Annina Romita

Deel deze pagina: