Live Live

RJ Safety & Security Enschede: het grootste particuliere beveiligingsbedrijf van Overijssel

Gepubliceerd: Zaterdag 08 juni 2019 15:46

RJ Safety & Security Enschede: het grootste particuliere beveiligingsbedrijf van Overijssel

RJ Safety & Security is het grootste particuliere beveiligingsbedrijf in Overijssel. Enschedeër René Jansen, die onder meer werkzaam was in de beveiliging bij Thales, begon in 1997 voor zichzelf. Hij oogstte in de eerste jaren veel publiciteit met de opleiding tot persoonsbeveiliger, die het bedrijf destijds verzorgde. Die activiteit, hoe klein ook, zorgde meteen voor een grote naamsbekendheid.

RJ Safety & Security is het grootste particuliere beveiligingsbedrijf in Overijssel. Enschedeër René Jansen, die onder meer werkzaam was in de beveiliging bij Thales, begon in 1997 voor zichzelf. Hij oogstte in de eerste jaren veel publiciteit met de opleiding tot persoonsbeveiliger, die het bedrijf destijds verzorgde. Die activiteit, hoe klein ook, zorgde meteen voor een grote naamsbekendheid.

Vanaf de start was RJ Security actief in de evenementenbeveiliging. In de beginjaren zorgde RJ Security ook voor horecaportiers, maar van die markt heeft het zich helemaal teruggetrokken.

Voor René Jansen sloeg hij noodlot toe: hij werd ernstig ziek en verkocht zijn bedrijf uiteindelijk aan Johan Kuiper. Kuiper voegde RJ Safety & Security toe aan zijn Mirari Group in Enschede, waartoe onder meer ook Innotec (kitten en lijmen), Quattrop (ecologische reinigers) en Supportflex (online marketing) behoren. Sinds twee weken staat RJ Safety & Security echter weer helemaal op eigen benen, want Arjen Lammersen (40) en Vincent Jansen (40) namen het over van Kuiper.

Heden„Vincent en ik hadden ook andere managementtaken binnen de Mirari Group, waardoor we niet fulltime met RJ bezig konden zijn”, zegt Arjen Lammersen. „We merken dat onze klanten het prettig vinden dat die aandacht er weer volledig is.”

Object-, evenementenbeveiliging en (bedrijfsterrein)surveillance zijn nog steeds de belangrijkste activiteiten van RJ, vertelt Lammersen. „Dan moet je denken aan de Military, de Zwarte Cross, maar ook aan FC Twente, Heracles Almelo en het carnaval in Oldenzaal.”

RJ Safety & Security beschikt in Enschede over een eigen monitoringscenter, waar centralisten 24 uur per dag toezicht houden op parkeergarages en de beoordeling van beelden die zijn gemaakt door beveiligingscamera’s. RJ is gecertificeerd als ‘toezichtscentrale’, de centralisten doen de eerste check van de beelden voordat de politie wordt ingeschakeld, want er blijkt vaak sprake van ‘vals alarm’.

Verder heeft het bedrijf wagens op de weg voor geld- en waardevervoer – het leegt parkeerautomaten – en voor de mobile surveillance. Persoonsalarmering is volgens Lammersen een groeimarkt. Honderd professionals en particulieren in Twente hebben een ‘veiligheidsabonnement’ en lopen met een alarmbutton aan de broekriem en/of hebben een appje op hun mobiel geïnstalleerd, waarmee bij onraad of nood de alarmcentrale van RJ kan worden gewaarschuwd. „De techniek voor die dienst levert onder andere X-Guard in Hengelo, onze centralisten doen de afhandeling.”

Toekomst
RJ Safety& Security test beveiligingsoplossingen met drones en zette die vorig jaar bijvoorbeeld in bij de Military, om het terrein te scannen op achtergebleven personen. Helemaal nieuw is De Nachtcoach, een pool van elf medewerkers die in de avond- en nachtelijke uren personeelsleden in de zorgsector bijstaan. 52 procent van de medewerkers in de zorg zegt zich regelmatig onveilig te voelen op het werk, door ongewenst gedrag van patiënten en/of klanten. De nachtcoach moet de veiligheid terugbrengen in de zorg en verricht, als dat nodig is, bovendien hand- en spandiensten voor verzorgenden.

Na een intern opleidingstraject maakte Mandy van Wettum (37) de overstap van de (evenementen)beveiliging naar die van nachtcoach. Gemiddeld drie nachten wordt ze nu ingezet bij een zorginstelling voor verstandelijk gehandicapten. „Het werk is totaal niet te vergelijken met de beveiliging”, zegt ze. „Hier werk je steeds met dezelfde groep van elf bewoners. Je probeert er een band mee op te bouwen. Ik kende de zorg niet, maar vind het boeiend werk. Wel lastig af en toe, want als bewoners uit hun evenwicht raken kunnen ze behoorlijk heftig reageren. Verder help ik bijvoorbeeld bij het verschonen en dat soort klussen.”

Directielid Arjen Lammersen ziet de zorg als een nieuwe groeimarkt voor RJ Security & Safety. „De aanwezigheid van onze mensen ontlast zorgpersoneel. Zo spelen we in op maatschappelijke ontwikkelingen.”

Object
Een object dat symbool staat voor de historie van RJ Security is te vinden in het magazijn. Daar staat een oude transportkoffer met het eerste logo. De toevoeging ‘Enschede’ zorgde bij klussen in Almelo nog wel eens voor irritatie en is daarom stilaan uit uitingen verdwenen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Cees Elzenga

Deel deze pagina: