Live Live

Rijksrecherche vindt geen lek rondom viervoudige moord

Maandag 02 december 2019 12:14

Rijksrecherche vindt geen lek rondom viervoudige moord

De Rijksrecherche heeft geen verdachte kunnen vinden die informatie zou hebben gelekt rondom de viervoudige moord in Enschede. Het onderzoek is daarom na bijna een jaar stopgezet, zo meldt het Openbaar Ministerie.

Redactie | Tubantia

Op 13 november 2018 werden in een pand aan de Van Leeuwenhoekstraat in Enschede vier mensen doodgeschoten. In de weken na de liquidatiezaak verscheen er veel gedetailleerde informatie over de moordzaak in de media. Dat was voor de politiechef en de hoofdofficier van justitie in Oost-Nederland reden om de Rijksrecherche opdracht te geven een onderzoek te doen naar mogelijke lekken binnen politie en justitie.

De Rijksrecherche richtte zich in het onderzoek op de politie, het Openbaar Ministerie en de rechtspraak. Journalisten bleven buiten schot, zo werd vorig jaar al benadrukt. Politiechef Oscar Dros noemde het lekken van informatie ‘onacceptabel’.

Details uit processen-verbaal
De gedetailleerde informatie die in de media verscheen, lijkt volgens de Rijksrecherche afkomstig uit processen-verbaal. ‘Uit het onderzoek is gebleken dat de kring van personen die toegang had tot de informatie die uiteindelijk in publicaties is verschenen, zeer ruim was’, schrijft de Rijksrecherche.

‘Naast een groot aantal politiemensen, betrof dit ook veel medewerkers van het Openbaar Ministerie en de rechtbank. Verder bleken advocaten van verdachten te kunnen beschikken over de informatie. Niet uitgesloten kan worden dat ook nabestaanden konden beschikken over de informatie.’ Het onderzoek van de Rijksrecherche duurde bijna een jaar en heeft dus geen verdachte opgeleverd.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Carlo ter Ellen

Deel deze pagina: