Live Live

Rijksrecherche onderzoekt lek in Enschedese moordzaak

Gepubliceerd: Donderdag 06 december 2018 16:13

Rijksrecherche onderzoekt lek in Enschedese moordzaak

De Rijksrecherche gaat onderzoek doen naar de informatiestroom rondom de viervoudige moord in Enschede. De afgelopen dagen zijn veel details over de liquidatiereeks naar buiten gekomen. Het Openbaar Ministerie maakt zich daar ‘ernstig zorgen over’. „Dit is onacceptabel”, zegt politiechef Oscar Dros.

Ook de hoofdofficier van justitie John Lucas zegt bezorgd te zijn over het feit dat er zoveel informatie op straat ligt. „Als informatie voortijdig in de media staat, kunnen getuigen of verdachten beïnvloed raken. Een zuiver strafproces vindt niet in de media plaats. Dat proces hoort in beslotenheid en in de rechtszaal gevoerd te worden.”

Integriteit
De hoofdofficier heeft samen met de politiechef de Rijksrecherche opdracht gegeven om een onderzoek in te stellen naar het ‘lek’. „Het is belangrijk dat er onafhankelijk wordt bekeken wie deze informatie gedeeld heeft”, aldus hoofdofficier Lucas.

Politiechef Dros: “Ik wil weten hoe deze informatie op straat terecht komt. Ik wil niet vooruit lopen op de uitkomst van dat onderzoek, maar ik wil dat dit stopt. Het raakt de integriteit van het strafproces en het is pijnlijk voor nabestaanden, die details over de dood van hun geliefden in de media horen.”

Vrijheid
Het onderzoek richt zich op betrokken rond het onderzoek. Het OM benadrukt dat journalisten geen deel uitmaken van het onderzoek. ‘Zij hebben de vrijheid om te publiceren over informatie die met hen gedeeld wordt’, aldus het OM.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman

Deel deze pagina: