Live Live

Revolutie op Twentekanaal: betalen bij havenmeester verleden tijd

Donderdag 16 november 2017 16:30

Revolutie op Twentekanaal: betalen bij havenmeester verleden tijd

Op het Twentse water heeft zich afgelopen weken een kleine revolutie voorgedaan. De havengelden voor de beroepsvaart worden namelijk elektronisch geïncasseerd en niet meer door de havenmeesters.

Sinds september worden de havengelden die het Twents Havenbedrijf incasseert elektronisch geregistreerd en betaald. Er zijn een paar kleine kinderziektes geweest bij het systeem, waarbij schippers zichzelf via een portal moeten aanmelden. Maar al met al is Gerry Waanders, directeur van het Twents Havenbedrijf, dik tevreden over de invoering.

Registratie
Havenbedrijf Twente is een samenwerkingsverband van Enschede, Hengelo, Almelo, Hof van Twente en Lochem. Voor al deze gemeenten worden de havengelden geïnd door het Havenbedrijf Twente. Als een schip over het Twentekanaal voer en de schipper meerde aan in meerdere havens, dan kreeg hij ook meerdere havenmeesters aan boord voor het innen van het havengeld. "Daarvoor moest de havenmeester in het verleden echt aan boord komen voor het havenbriefje", zegt Waanders.

De registratie van schepen en het innen van havengelden gebeurde tot voor kort met veel handmatig werk. Niet verwonderlijk: Rijkswaterstaat heeft een eigen administratie en hetzelfde geldt voor de aangesloten gemeenten en bedrijven aan het kanaal. Niet alleen de scheepvaart heeft baat bij het nieuwe systeem, ook gemeenten profiteren. De vijf gemeenten van het Twents Havenbedrijf hebben met de nieuwe portal ook veel meer grip op de registratie.

Internet
Als een schipper het Twentekanaal opvaart, moet hij zich via internet aanmelden op de nieuwe portal. Bestemming, verblijfsduur en ladinggegevens moeten worden ingevuld. Het systeem regelt vervolgens zelf de afdracht van het havengeld aan de verschillende gemeenten. Het geld wordt daadwerkelijk geïnd door het Gemeenschappelijk Belastingkantoor Twente.

Privacy
Enschede, Hengelo, Almelo, Hof van Twente en Lochem zijn de gemeenten die een haven hebben aan het Twentekanaal. Bij het bedenken en invoeren van de nieuwe webportaal voor schippers werd het Twents Havenbedrijf volgens Waanders geconfronteerd met de strenge Nederlandse wetgeving op het gebied van privacy. Want dat het Twents havenbedrijf voor het innen van de havengelden zelf een systeem heeft moeten ontwikkelen is bijzonder. Waanders vertelt dat zowel in België als Duitsland de systemen van de 'Rijkswaterstaten' van die landen zijn gekoppeld aan het systeem van gemeenten met een haven. Ieder schip wordt als het ware automatisch gevolgd, het innen van havengelden gebeurt in die landen volautomatisch. Door de strenge Nederlandse privacywetgeving mocht dat systeem hier niet.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. - Foto: Carlo ter Ellen

Deel deze pagina: