Live Live

Reparatie Van Heekgarage in Enschede kost 200.000 euro

Vrijdag 17 november 2017 15:13

Reparatie Van Heekgarage in Enschede kost 200.000 euro

Het herstel van een draagbalk in de parkeergarage onder het H.J. van Heekplein gaat nog vier maanden duren. De gemeente houdt rekening met een kostenpost van zo'n 200.000 euro.

Bij een reguliere onderhoudscontrole werd in juni een zwakke plek in de dakconstructie van de Van Heekgarage aangetroffen. De betonnen draagbalk die het westelijke met het oostelijke deel van de garage met elkaar verbindt, begon af te brokkelen.

Noodmaatregelen
Het afsluiten van de westelijke toegang tot het Van Heekplein (tussen Primark en Sting) was de eerste noodmaatregel. De gemeente wilde geen enkel risico nemen met zwaarbeladen vrachtwagens voor de warenmarkt.

Later werd de parkeergarage ter hoogte van de overgang tussen het westelijke en oostelijke deel op beide parkeerdekken gestut om de vloer- en daksconstructies te verstevigen.

Binnenkort wordt met de definitieve herstelwerkzaamheden aan de draagbalk begonnen. De verwachting is dat het herstel tot eind maart 2018 gaat duren. Het Parkeerbedrijf Enschede is met de huurder van dit stukje parkeergarage (Achmea) in gesprek over wie de reparatie gaat betalen.

Zoutschade
Momenteel wordt ook de laatste hand gelegd aan het aanleggen van een nieuwe coatinglaag. Uit onderzoek is gebleken dat het zoutgehalte in de vloer erg hoog is. Via scheuren in de vloer heeft pekelwater zijn inwerking gedaan in de vloeren. Het pekelwater is afkomstig van het Van Heekplein - dat bij gladheid wordt gestrooid - en van autobanden in de garage.

Inwerking van pekelwater kan op termijn de wapening in het beton aantasten en de levensduur van de vloer in het geding brengen. De nieuwe coatinglaag moet verdere schade voorkomen.

Belasting stadserf
De gemeente Enschede gaat de belasting op het dak van de Van Heekgarage nauwlettender in de gaten houden. Er geldt een toegangsverbod voor voertuigen die zwaarder zijn dan 30 ton, maar de controle daarop is lastig.

De maximale belasting is in het verleden mogelijk al vaker overschreden. De warenmarkten op dinsdag en zaterdag op het Van Heekplein vormen geen probleem voor de belasting.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. - Foto: Emiel Muijderman

Deel deze pagina: