Live Live

Recordvis zorgt voor stormloop bij Enschedese visvijver: ‘Helaas nog dicht’

Gepubliceerd: Dinsdag 13 augustus 2019 12:35

Recordvis zorgt voor stormloop bij Enschedese visvijver: ‘Helaas nog dicht’

De in Enschede gevangen monstermeerval van 2,27 meter zorgt voor een stormloop bij de plas aan het Rutbekerveld. Eén probleem: de visvijver is nog niet open voor publiek. “We zijn al acht jaar bezig met ambtelijke rompslomp.”

Ze hebben al meer dan tien gretige bezoekers moeten wegsturen, die na het lezen over de monstermeervalwel zin hadden hadden in een avontuurtje in Enschede-Zuid. "En online stromen de aanvragen binnen, we hebben al meer dan honderd verzoeken gehad", vertelt directeur Bart de Vries van Fishing Adventure.

Het grote probleem: zijn visvijver aan het Rutbekerveld is nog niet open voor publiek. Bij de zandwinning moet de grootste betaalde visvijver van Nederland verrijzen, met prachtige karpers, meervallen, steuren en een ‘mooi witvisbestand’. De vergunningen daarvoor zijn echter nog niet binnen. “We zijn al acht jaar in de slag met de gemeente Enschede”, vertelt De Vries. Zijn project is wat hij noemt 'in de ambtelijke molens’ belandt.

Nachtpatrouille
De gemeente zat in eerste instantie niet te wachten op een visvijver bij de zandwinning en verzocht om allerlei onderzoeken naar natuur- en milieugevolgen. Nu zijn die afgerond, lijkt de vergunning een kwestie van tijd. De Vries verwacht in april 2020 open te kunnen met zijn vijver die grenst aan de nieuwe N18 richting Haaksbergen.

Tot die tijd moeten visliefhebbers nog even geduld hebben en is vissen aan het Rutbekerveld ten strengste verboden. Het bedrijf heeft zelfs een heuse dag- en nachtpatrouille ingezet om illegale visserij in de plas te voorkomen. Hoe jammer visliefhebber De Vries dat ook vindt.

“De meervalvangst heeft veel losgemaakt”, weet De Vries. “Het Jeugdjournaal belde net nog, Hart van Nederland is al geweest. Ja, het record zijn we alweer kwijt, maar dat is helemaal niet erg. Ik wist vantevoren dat we niet de grootste meerval van Nederland hadden gevangen, er zwemmen grotere rond. Maar deze publiciteitsstorm had van mij best een half jaartje later mogen komen. Nu moeten we mensen die graag bij ons willen vissen nog even teleurstellen.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Harry Ditters

Deel deze pagina: