Live Live

Recordaantal deeltijdstudenten op ROC van Twente

Gepubliceerd: Zondag 26 augustus 2018 20:32

Recordaantal deeltijdstudenten op ROC van Twente

Ruim een kwart van alle studenten van het ROC van Twente leert komend jaar in deeltijd. Maandag begint het nieuwe studiejaar met 19.000 leerlingen. Daarvan studeren er 5.200 in deeltijd. Een nieuw record voor de mbo-opleider.

Het aantal deeltijdstudenten op het ROC van Twente groeit fors. Die trend is twee jaar geleden ingezet, zegt bestuursvoorzitter John van der Vegt. „Tijdens de economische crisis kozen de meeste leerlingen voor een voltijdopleiding”, legt de ROC-voorman uit. „Inmiddels is de arbeidsmarkt weer aangetrokken en is er veel vraag naar personeel. Daardoor kiezen veel leerlingen er voor om vier dagen in de week te werken en een dag naar school te gaan.”

Vaak ook aangespoord door werkgevers, die naarstig op zoek zijn naar personeel. Onder andere in de bouwwereld is de vraag naar mbo'ers groot. Bij de bouwopleidingen van het ROC van Twente studeren er zelfs meer leerlingen in deeltijd dan in voltijd. Van de 1.150 leerlingen komen er 650 maar een dag per week op school.

Forse uitdaging
Deze nieuwe trend vraagt ook het nodige van het ROC als opleider. „Leerlingen moeten in een dag per week alle theoretische en algemene vakken volgen”, zegt Van der Vegt. „Het is een forse uitdaging om alles in die ene dag te doen. En om de leerling gemotiveerd te houden. Die werkt vier dagen hard en krijgt dan ook nog een hele volle dag op school.”

Andere opleidingen waar veel in deeltijd wordt gestudeerd zijn metaal, electro- en installatietechniek, transport en logistiek en opleidingen in de gezondheidszorg. „Daar staat tegenover dat een aantal opleidingen geen deeltijd aanbiedt, zoals onderwijsassistent en sport en recreatie.”

Verdere groei
Van der Vegt denkt dat de populariteit van de combinatie leren en werken de komende jaren verder groeit. „Vorig schooljaar hadden we nog 4.300 deeltijdstudenten, dat zijn er nu 5.200. En ik verwacht dat we in de toekomst naar een verhouding van 7.000 deeltijdstudenten en 12.000 voltijdstudenten gaan.”

De combinatie school en werk is volgens Van der Vegt een mooi kenmerk van de middelbare beroepsopleiding. „Bedrijven hebben behoefte aan personeel en de leerling die niet de hele week op school wil zitten kan in de praktijk leren en een salaris verdienen. Maar de kracht van het systeem is ook dat dit goed werkt in tijden van krapte op de arbeidsmarkt en dat in tijden van crisis leerlingen voltijd naar school kunnen. Om dit systeem wordt Nederland internationaal geroemd.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - Foto: Lars Smook

Deel deze pagina: