Live Live

Rechtbank trekt zes dagen uit voor proces tegen Tattookillers voor moord op Onno Kuut

Gepubliceerd: Maandag 18 maart 2019 09:44

Rechtbank trekt zes dagen uit voor proces tegen Tattookillers voor moord op Onno Kuut

De Rotterdamse rechtbank heeft zes dagen uitgetrokken voor het proces tegen de Tattookillers, dat vandaag begint. Het draait daarbij om de moord op Enschedeër Onno Kuut (30). Zijn lijk werd op 25 maart 2009 gevonden in de duinen van Hoek van Holland. Kuut was gemarteld, gestoken en zijn keel was doorgesneden.

In het onderzoek naar de vier verdachten (Cor P. (35), Brian P. (31), Evert S. (38) en de 41-jarige Jeroen S. speelt een 33-jarige getuige uit Enschede een voorname rol. De man heeft een criminele achtergrond – hij werd onder meer in 2012 tot 2,5 jaar cel veroordeeld voor een gewapende gijzeling – en hij stond naar eigen zeggen op een dodenlijst bij de mensen die hij nu als daders aanwijst. Door justitie te voorzien van waardevolle informatie hoopte hij op bescherming. Zijn doodsvrees leverde justitie een schat aan informatie op.

Antwoord
De bijzondere getuige, van wie niet bekend is waar hij nu verblijft, zou het antwoord hebben op de belangrijkste vraag: waarom brachten de verdachte Tattookillers Onno Kuut om het leven?

Onno wist te veel, heeft de getuige verklaard. En dat bracht de verdachten in gevaar. Een eerdere liquidatie, die van de criminelen Boneka Belserang en Yassin Chakor op 4 februari 2009 bij een pannenkoekenhuis langs de A4 bij Leiderdorp, waarbij Kuut zelf aanwezig was maar die niet helemaal goed verliep, zorgde voor de grootste problemen.

„De jongens (Tattookillers; red.) dachten dat het niet goed zou komen als Onno daarvoor vast zou komen te zitten”, vertelde de getuige. Met andere woorden: de verdachten vreesden door Kuut verlinkt te worden en daarom moest hij dood.

Wandelaars
Kuuts stoffelijk overschot werd gevonden door wandelaars. Ze zagen in een duinpan een been onder een stuk zeil uitsteken. Opvallend is dat een week eerder meerdere malen met een gehuurde Audi A4 en een Opel Astra die op naam stonden van twee van de verdachten naar de strandboulevard in Hoek van Holland was gereden.

Ook bleek dat de auto’s in de nacht van maandag 16 op dinsdag 17 maart op exact het zelfde tijdstip naar de kustplaats vertrokken en daar ook weer wegreden. De rit stopte in de MCM de Grootstraat in de Schiedamse wijk Nieuwland waar de verdachten kennelijk een flatwoning als uitvalsbasis gebruikten. Daarna reed der Audi midden in de nacht nog naar de Noordvest in Schiedam. Vermoedelijk om er persoonlijke spullen van Kuut te dumpen. Duikers vonden later in het water een dekbedhoes, rugzak en een boeddha die van de Enschedeër waren geweest.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Pixabay

Deel deze pagina: