Live Live

Rechtbank deelt gemeente Enschede gevoelige tik uit over rugzakwoningen

Gepubliceerd: Maandag 03 februari 2020 17:26

Rechtbank deelt gemeente Enschede gevoelige tik uit over rugzakwoningen

De rechtbank Overijssel heeft een opening geboden in de impasse over de bouw van 24 nieuwe rugzakwoningen aan de Dennenweg.

Anja Kruise | Tubantia


De gemeente weigerde in de zomer van 2018 een omgevingsvergunning te verlenen voor het bouwen van de sociale woningen op het voormalige bedrijfscomplex van De Leeuw Woning- en Projectinrichting. Onterecht, oordeelt de rechtbank Overijssel nu.

In strijd met eisen van welstand
De Stadsbouwmeester van Enschede was van mening dat het bouwplan in zowel stedenbouwkundig als architectonisch opzicht in strijd is met redelijke eisen van welstand en niet past bij de karakteristieke bebouwing van Pathmos. De gemeente nam zijn advies over en weigerde de vergunning.

Bezwaar mocht niet baten
De nieuwe eigenaar van het pand tekende bezwaar aan bij de commissie bezwaarschriften. Dat mocht niet baten. Daarop wendde hij zich tot de bestuursrechter.

Bestemming wonen
De rechtbank Overijssel stelt hem in het gelijk. Volgens de eigenaar levert het welstandsadvies een belemmering op van de bouwmogelijkheden die het bestemmingsplan biedt. De locatie aan de Dennenweg heeft volgens hem namelijk de bestemming wonen, en de functie-aanduiding detailhandel. De bestuursrechter is het daar mee eens.

Het oorspronkelijke bouwplan is een aantal keren aangepast. Volgens de gemeente is de grondslag van de vergunningaanvraag daardoor verlaten. De rechtbank kwam echter tot de conclusie dat de varianten ondergeschikt zijn. En dat het beroep van de eigenaar tegen de afwijzing van de vergunning terecht is.

In beroep bij Raad van State
De gemeente kan nog bij de Raad van State in beroep gaan tegen de uitspraak van de rechtbank.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. Foto: Google Maps

Deel deze pagina: