Live Live

Raar maar waar: Sinterklaas komt in juli langs op basisschool in Enschede

Gepubliceerd: Vrijdag 05 juli 2019 21:08

Raar maar waar: Sinterklaas komt in juli langs op basisschool in Enschede

Na 46 jaar onderwijs neemt kleuterjuf Anne-Marthe Nordsiek afscheid. OBS het Wooldrik had een wel heel bijzondere gast uitgenodigd. Sint-Nicolaas kwam.

Als je aan Anne-Marthe Nordsiek vraagt wat het hoogtepunt van het schooljaar is, dan klinkt luid er duidelijk: ‘Sinterklaas!’. Het is zonder twijfel de favoriete viering van de kleuterjuf, die na 46 jaar onderwijs afscheid neemt. Dat haar vertrek werd opgeluisterd door een wel heel bijzondere gast, wist Nordsiek nog niet toen ze vol passie vertelde over waarom ze juist dat feest zo leuk vindt. „Ik mag graag met de kinderen een feestje vieren en houd wel van een beetje toneelspelen. We leven er echt naartoe. De voorbereidingen beginnen al in september.”

Dit jaar was dat zelfs nog eerder, aangezien directeur Monique Leppink de sint had gevraagd om bij het afscheid te zijn. „Anne-Marthe zit in de sinterklaascommissie en heeft een goed contact met sinterklaas. We hebben hem gebeld en gevraagd of hij misschien vandaag ook bij het afscheid wilde zijn. Hij vond het een geweldig idee.”

Niet alleen voor Nordsiek was het een verrassing. De kinderen wisten van niets en en ook de ouders waren vooraf niet op de hoogte gesteld. Is het niet verwarrend voor de kinderen, Sinterklaas op 5 juli? Nee, vindt Leppink. „We hebben er zorgvuldig over nagedacht en als je ze maar een goed verhaal vertelt waarom Sint er nu is, dan accepteren ze dat gewoon. Het feit dat er in november al zo de nadruk op Sinterklaas wordt gelegd, maakt het rond die periode juist extra spannend voor ze.”

Pleziergroep
Nordsiek begon haar carrière 46 jaar geleden als stagiaire bij kleuterschool Diedel Dumpie en werkte bij zes verschillende scholen. Haar ‘pleziergroep’ is groep 2 en de kinderen van haar huidige klas zitten ondertussen ademloos in de hal te wachten tot het feest begint. Dat er nog een bijzondere verrassing is, blijkt wel als een opmerkzaam jongetje ineens ‘Sinterklaas!’ roept. Bijna was de verrassing verklapt…

Hoewel directeur Leppink het nog probeert weg te wuiven - ‘dat kan toch helemaal niet’ - blijkt hij wel degelijk gelijk te hebben. Daar komen Sint-Nicolaas en een Piet toch echt binnen. Nordsiek schrikt zo, dat ze er naar eigen zeggen ‘hartkloppingen van krijgt’. Met grote ogen volgen de kleuters Sint die hun juf in het zonnetje zet. „Anne-Marthe schreef als klein meisje al brieven naar Sinterklaas, dat ze graag juf wilde worden. En als ze dan met pensioen ging, wilde ze heel graag mee naar Spanje.” Dat kan helaas niet, maar ze mag zeker wel een weekje langskomen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Still uit video

Deel deze pagina: