Live Live

Raadslid uit Enschede wordt achtervolgd door vuurwerkexplosies

Gepubliceerd: Dinsdag 14 januari 2020 00:20

Raadslid uit Enschede wordt achtervolgd door vuurwerkexplosies

Voor de derde keer in korte tijd krijgt Enes Sariakçe uit Enschede in zijn directe omgeving te maken met vernieling door zwaar vuurwerk. Dat lijkt wel erg toevallig. Toch gelooft de fractieleider van DENK niet dat het gaat om gerichte acties tegen hem of zijn familie.

Wilco Louwes | TC Tubantia

Het eerste incident stamt uit begin september, in de wijk Stadsveld in Enschede, waar de ouders van Sariakçe laat op de avond werden opgeschrikt door twee luide knallen. De explosies waren zo hard dat omwonenden het gevoel hadden dat er een bom in hun straat afging. De vuurwerkbom vernielde de rolstoelbus van zijn gehandicapte broertje Mohammed, waarmee hij naar activiteiten werd gebracht. Een ooggetuige zag hoe twee jongens op een scooter het vuurwerk doelbewust op de rolstoelbus gooiden en vervolgens wegreden. Er waren zelfs camerabeelden van het incident, maar die bleken onbruikbaar.

Afgelopen weekend was het opnieuw raak. In de wijk Twekkelerveld raakte zaterdagavond een auto zwaar beschadigd door een vuurwerkbom. De werkwijze is dezelfde als in september in Stadsveld: het knalvuurwerk is op het rooster tussen de voorruit en de motorkap gegooid. Een omwonende heeft vlak voor de explosie één man zien wegrennen. De eigenaar van het voertuig is in dit geval een tante van het Enschedese raadslid.

Postvakjes
En dan is er ook nog een incident van enkele dagen voor de jaarwisseling, waarbij de postvakjes in het appartementencomplex waar Enes Sariakçe woont werden opgeblazen met vuurwerk. Pure pech of een gerichte actie? Zelf wil Sariakçe er niet aan denken dat hij of zijn familie een bewust doelwit zijn. „Het vuurwerk in mijn appartementencomplex was in het postvakje van de buren gegooid. Het kan dus gewoon om een kwajongensstreek gaan, al kan je dit geen kattenkwaad meer noemen.”

Bij zijn familieleden zit de schrik er volgens Sariakçe wel goed in. Het raadslid maakt er op social media geen geheim van dat hij voor een algeheel vuurwerkverbod in zijn gemeente is. „Maar dat doen sommige andere raadsleden ook”, zegt Sariakçe. Een andere politieke link met hem of zijn partij DENK ziet hij ook niet. „Ik wil er niet gelijk een circus van maken. We moeten hier nuchter naar kijken. Ik heb niet de indruk dat het tegen mij gericht is. Als dat zo zou zijn, waarom worden dan de auto’s van familieleden vernield?”

Niet bang
Bang is Enes Sariakçe dan ook niet. Wel heeft hij voor de zekerheid burgemeester Onno van Veldhuizen ingelicht en inmiddels met hem gesproken. „Ik voel me niet bedreigd. Heb ook geen andere signalen gehad”, zegt het raadslid. In afwachting van het onderzoek blijven alle opties wel open. „Als het gaat om toeval of iets persoonlijks, dan geldt voor mij hetzelfde als voor andere Enschedeërs. Maar als het toch iets met mijn politieke achtergrond te maken heeft, dan hebben we natuurlijk wel een groot probleem.”

Het is nog niet bekend of de auto van de tante van Sariakçe gerepareerd kan worden. De rolstoelbus van zijn broertje is inmiddels gemaakt. In tussentijd kon zijn broertje gebruikmaken van de Regiotaxi.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lars Smook

Deel deze pagina: