Live Live

Raadsleden Enschede leggen zich niet neer bij verdwijnende klinkers Harberinksweg

Gepubliceerd: Vrijdag 06 september 2019 11:08

Raadsleden Enschede leggen zich niet neer bij verdwijnende klinkers Harberinksweg

Een deel van de gemeenteraad legt zich niet neer bij het verdwijnen van de oude klinkers aan de Harberinksweg. Wethouder Jurgen van Houdt wacht maandag nog een kritische rondvraag over de slepende kwestie.

Het gemeenteraadslid Margriet Visser (Enschede Anders) wil wethouder Jurgen van Houdt desnoods via een motie dwingen de antieke klinkers van de Harberinksweg terug te laten plaatsen. Visser legt zich niet neer bij de verwijdering van de oude waaltjes en deed in de nacht van woensdag op donderdag in een mail aan de verantwoordelijke bestuurder nog een ultieme poging de werkzaamheden stil te laten leggen.

Niet mogelijk
Het werk aan de Harberinksweg werd de afgelopen week hervat, zo meldde Van Houdt onlangs in een memo over de kwestie. Het gebeurde tot onvrede van de Vereniging tot Behoud van de Usseler Es, erfgoedorganisaties en een aantal raadsleden. Onder wie dus Visser. „Ik heb nog even overwogen de voltallige gemeenteraad bijeen te roepen omdat ik heb begrepen heb dat de klinkers die er nu nog liggen er komende maandag definitief uitgaan. Het was reglementair echter niet mogelijk de raad op zo’n korte termijn bij elkaar te krijgen. Dus kaart ik deze zaak maandag maar aan in de rondvraag in commissieverband. En daarna kom ik misschien wel met een motie waarin ik vraag de klinkers terug te leggen.”

De gemeente Enschede laat naar aanleiding van de mail van Visser aan wethouder Van Houdt desgevraagd weten dat vast wordt gehouden aan de uitgangspunten zoals die staan omschreven in een memo van afgelopen dinsdag aan de raadsleden van de stadsdeelcommissie West. Daarin staat vermeld dat de oude weg niet langer veilig is voor de weggebruiker en veel onderhoud vergt. En dat het handmatig met de hamer leggen en herstellen van de oude waaltjes conform de Arbowet een te zware arbeidsbelasting oplevert.

Twee fasen
Om die redenen, zo meldt het memo, kiest de gemeente vanwege aard en uitstraling van de weg voor ‘een hogere beeldkwaliteit’. Daar moeten nieuwe gebakken klinkers voor zorgen. De werkzaamheden worden in twee fasen uitgevoerd: eerst wordt het tracé vanaf de kruising Usseleresweg noordwaarts aangepakt, waarna in 2020 het gedeelte tussen de kruisingen Usseleresweg en Usselerrondweg volgt (tweede fase). ’Dat dit deel nu niet gelijktijdig wordt meegenomen heeft ermee te maken dat er tijdens de planontwikkeling nog geen duidelijkheid bestond over de definitieve bestemming van de Usseler Es’, meldt een woordvoerster van de gemeente Enschede.

Maar juist van die unieke krans-es, zo schrijft Visser aan Van Houdt „is er in Europa maar één”. Daarmee wijst het raadslid de wethouder nog maar eens op de cultuurhistorische waarde van de oude klinkerweg. Visser: „Als zich zoveel mensen en organisaties roeren, moet je dit dan willen? waarom niet de oude weg herstellen nu het nog kan?”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: GoogleMaps

Deel deze pagina: