Live Live

Raad van Europa omarmt vernietigend rapport van Enschedeër Omtzigt over Malta

Gepubliceerd: Donderdag 27 juni 2019 15:41

Raad van Europa omarmt vernietigend rapport van Enschedeër Omtzigt over Malta

De Raad van Europa heeft het vernietigende rapport van het Enschedese Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt over de rechtsgang op Malta aangenomen. De Raad van Europa eist dat Malta binnen drie maanden een onafhankelijk openbaar onderzoek instelt naar de moord op de Maltese journalist Daphne Caruana Galizia.

Pieter Omtzigt beet zich als rapporteur van de Raad van Europa vast in de moord op de journaliste. Na een trip naar Malta en talloze gesprekken met betrokkenen, legde hij het falen van rechtssysteem op Malta bloot. Het resultaat was een vernietigend rapport met verbluffende voorbeelden van corruptie en vriendjespolitiek op het Zuid-Europese eiland.

Onderzoek moord
Woensdag presenteerde Enschedeër Omtzigt zijn rapport aan de Raad van Europa in het Franse Straatburg. Daar werd zijn rapport omarmd door een ruime meerderheid van de leden. Het resulteert in een oproep van de Raad aan Maltese handhavingsinstanties om de moord op Galizia te onderzoeken.

Autobom
Galizia legde als onderzoeksjournalist tal van schandalen bloot. Het kostte haar uiteindelijk haar leven, ze werd vermoord met een bom onder haar auto. De Raad van Europa wil dat Malta ook degenen die betrokken zijn of profiteren van de schandalen die Galizia en haar collega’s aan de orde stelden, grondig onderzoekt en vervolgt.

‘Heftig weekje’
„Het was een heftig weekje”, reageert Pieter Omtzigt vanuit Genève. Daar presenteerde hij donderdagochtend zijn rapport ook aan de VN Mensenrechtenraad. Wel een week met het door hem gewenste resultaat. Ondanks tegenstribbeling van de Maltese leden van de Raad van Europa schaarde een ruime meerderheid zich achter de conclusies van Omtzigts rapport. Malta wordt bovendien opgeroepen om hervormingen door te voeren die zijn aanbevolen door de corruptiebestrijdingsinstantie van de Europese Unie.


© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman

Deel deze pagina: