Live Live

Raad Enschede steunt bestemmingsplan luchthavengebied

Maandag 12 maart 2018 21:13

Raad Enschede steunt bestemmingsplan luchthavengebied

Na twee uitputtende, urenlange debatten heeft de gemeenteraad van Enschede maandagavond de steun uitgesproken voor het nieuwe bestemmingsplan voor het terrein van de voormalige vliegbasis Twenthe. In het lijvige document staat het gebruik van het luchthavengebied omschreven en zijn economische en ecologische belangen tot in detail vastgelegd.

Het meer dan 6000 pagina's tellende bestemmingsplan vormt de grootste ruimtelijke ontwikkeling in Nederland op dit moment. Het plan, dat bijna 500 hectare omvat, is het resultaat van de keuze bijna vier jaar gelelden voor een kleine luchthaven, economische bedrijvigheid in de vorm van innovatieve industrie en evenementen en ontwikkeling van nieuw aangelegde natuur.

De raad van Enschede heeft vorige week dinsdag en maandagavond lang gesproken over het plan omdat met name de activiteiten van ondernemer Jan van Eck en diens Vliegveld Twenthe Evenementenlocatie (VTE) en de voorziene geluids- en milieuoverlast voor grote onrust zorgen bij omwonenden van de luchthaven. Zo wordt de mogelijkheid om op twaalf dagen evenementen te houden met een geluidssterkte van 70 decibel - vergelijkbaat met een drukke winkelstraat of een harde tv dan wel stofzuiger - als onwenselijk beschouwd. Dat geldt ook voor de mogelijkheid te crossen met motoren en quads.

Uiteindelijk besloot de Enschede het maximale geluid bij evenementen te beperken tot vier dagen 70 decibel, vier met 65 en vier met 60 decibel (beide 'indringend'). Ook het eventuele crossen wordt aan banden gelegd en er gaan strengere milieuregels gelden.

De raad in Enschede stemde met 25 leden voor en 14 tegen het totale plan. De steun kwam moeizaam tot stand, omdat vooral de coalitiefracties van CDA en D66 zich aanvankelijk kritisch toonden ten aanzien van de gevreesde overlast. Voor het bestemmingsplan stemden D66, CDA, VVD, Burgerbelangen, ChristenUnie en OPA, tegen het plan keerden zich PvdA, SP, GroenLinks en Enschede Anders. Het plan kent en ontwikkelingsduur van circa twintig jaar zou 1400 banen moet opleveren.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Christian van der Meij

Deel deze pagina: