Live Live

Protestantse kerk Enschede hijst regenboogvlag en neemt afstand van Nashvilleverklaring

Gepubliceerd: Dinsdag 08 januari 2019 20:31

Protestantse kerk Enschede hijst regenboogvlag en neemt afstand van Nashvilleverklaring

Ook in de mast bij de Ontmoetingskerk aan de Hogelandsingel in Enschede – voorheen Vredeskerk – wappert vanaf woensdag de regenboogvlag, het symbool van de homogemeenschap. „We hadden er geen, maar hebben er nu alsnog een gekocht”, zegt dominee Jaco Zuurmond.

Zuurmond is één van de vier voorgangers van de Protestantse Gemeente Enschede (PGE, 5000 leden), die in ongekend felle bewoordingen afstand neemt van de zogeheten Nashvilleverklaring, een anti-homodocument dat in de afgelopen dagen door ruim 200 prominente orthodox-protestanten en dominees van de Protestantse Kerk Nederland (PKN) is ondertekend.

Uiterst kwetsend
„Als Protestantse Gemeente Enschede nemen wij publiek uitdrukkelijk afstand van deze verklaring. De Protestantse Gemeente Enschede heeft met afschuw kennisgenomen van de Nashvilleverklaring en van het feit dat die ondertekend is door enkele predikanten binnen de PKN. Deze verklaring is uiterst kwetsend voor mensen. En beschamend voor de kerk. Mensen worden met deze verklaring in de hoek gezet en veroordeeld. Dat is niet hoe wij de Bijbel lezen en dat is niet hoe wij geloofsgemeenschap zijn.”

Er is geen woord Frans bij, erkent Zuurmond. „Deze woorden zijn bewust zo gekozen. We wilden heel erg duidelijk zijn, op geen enkele manier marchanderen over deze verklaring die heel veel mensen verdriet doet en zelfs laat lijden. De landelijke kerk (PKN) heeft inmiddels afstand genomen van het document, dat enkele orthodoxe predikanten op persoonlijke titel hebben ondertekend.”

Vooroordelen
De Nashvilleverklaring werpt de kerk terug, vindt Zuurmond. „Het bevestigt alle vooroordelen die er tegen onze kerk bestaan. We hebben heel veel verontrustende reacties van leden ontvangen en een lid heeft zich hierom laten uitschrijven. Het is zo jammer en zo onnodig.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman

Deel deze pagina: