Live Live

Promiss en mogelijk Steps sluiten in Enschede: ‘Ik ben nu helemaal klaar met detailhandel’

Gepubliceerd: Dinsdag 07 januari 2020 09:23

Promiss en mogelijk Steps sluiten in Enschede: ‘Ik ben nu helemaal klaar met detailhandel’

In de Kalanderstraat in hartje binnenstad worden gaten geslagen. Kledingwinkel Promiss gaat sowieso dicht en twee deuren verderop sluit wellicht ook Steps.

Bert Hellegers | Tubantia

Voor de medewerksters van Promiss en Steps in Enschede is het jaar slecht begonnen. Het Belgische moederbedrijf FNG maakte gistermorgen bekend dat alle 14 winkels van Promiss in Nederland en 38 van de 50 winkels van Steps dit voorjaar dichtgaan. Het personeel van Promiss en Steps in Enschede waren voor de onheilsboodschap niet afgereisd naar het hoofdkantoor in Diemen. „Als je tegenwoordig zo’n uitnodiging krijgt, weet je wel dat er geen dikke bonus op je wacht”, merkt een van de medewerksters van Steps op.

Met collega’s opende ze de winkel aan de Kalanderstraat alsof het een normale maandag was. „We zijn er voor de klanten en proberen niks te laten merken, maar we voelden wel dat er een mededeling over sluitingen aan zat te komen.” Tegen het einde van de ochtend kwam de bevestiging vanuit Diemen. Hoewel er in de loop van de middag bij de zes personeelsleden nog veel onzekerheid heerste over de naaste toekomst. „We hebben nog niet gehoord of onze zaak behoort tot de Steps-winkels die dichtgaan. Ik kijk steeds of er een mail binnen is.”

Op slot
Twee deuren verderop in de winkelstraat in hartje binnenstad weten de medewerksters van Promiss al wel dat hun kledingzaak sowieso op slot gaat. Net als de collega’s van Steps willen ze niet met naam in de krant. Een 51-jarige medewerkster merkt op al een andere baan te hebben. „Ik ben helemaal klaar met detailhandel. Ik maak de overstap naar de zorg.”

Een opmerkelijke carrièreswitch na een loopbaan van ruim dertig jaar bij meerdere kledingzaken. „Ik heb al verschillende sluitingen meegemaakt. Het mooie van dit vak vind ik het contact met mensen. Dat kan straks in de zorg. In februari begin ik met mijn opleiding. Ik heb al een dagje meegedraaid in een verpleeghuis voor dementerende mensen. Ik kwam met vlinders in de buik terug. Heel erg fijn om daar te kunnen werken. Ik denk wel dat ik mijn draai in de zorg kan vinden. Dat Promiss hier dichtgaat, vind ik dan ook vooral erg jammer voor de andere meiden. Vraag is waar ze nog aan de bak kunnen komen.”

Concurrentie
Net als haar collega’s van Steps wijst ze op concurrentie van webwinkels. Het moederbedrijf van Steps en Promiss kondigde gisteren aan ook praktisch volledig over te schakelen op onlineshoppen. „We zijn niet de eerste en zeker ook niet de laatste. Heel veel winkels zullen nog verdwijnen. Ook hier in Enschede”, zegt een medewerkster die al bijna 20 jaar werkzaam is voor Steps.

Ze merkt in de winkel de onstuitbare opmars van onlineshoppen. Klanten kunnen digitale bestellingen bij Steps gratis ophalen. „Dan zie je mensen die anders nooit in de winkel komen. Die kopen via de webshop. Soms gaan ze de kleding die ze online besteld hebben hier ook nog even passen. Dat is wel een beetje zuur. We hebben er alleen wat aan als het niet past en ze een ander passende kledingstuk uit de winkel halen.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Bert Hellegers


Deel deze pagina: