Live Live

Profkoers Münsterland Giro start volgend jaar in Enschede

Gepubliceerd: Dinsdag 01 oktober 2019 16:34

Profkoers Münsterland Giro start volgend jaar in Enschede

De Münsterland Giro, een grote eendaagse internationale profkoers, start volgend jaar in Enschede. De wedstrijd wordt jaarlijks verreden op 3 oktober, de Dag van de Duitse Eenwording, en finisht in Münster. "Er moeten nog een paar dingen geregeld worden, maar we hebben wel de toezegging gekregen van de Duitse organisatie", zegt Theo de Rooij.

Theo de Rooij geldt als de initiator van het over de grens halen van deze Duitse profkoers. Twee jaar geleden bracht de oud-profrenner en voormalig manager met een groep van zo'n twintig Twentse burgemeesters en ondernemers een bezoek aan Münster, donderdag fietst hij met vertegenwoordigers van de Overijsselse Fietsambassadeurs Club Immer Weiter naar Münster. Van de partij zijn onder meer de Enschedese burgemeester Onno van Veldhuizen, maar ook wielercoryfee Hennie Kuiper.

130 kilometer
De kans is groot dat burgemeester Markus Lewe van Münster ook aansluit. Het peloton doet mee aan de zogeheten Jedermann Rennen, een 130 kilometer lange tocht met start en finish in Münster. "Om de Nederlands-Duitse samenwerking te versterken en natuurlijk als publiciteit voor de koers en Immer Weiter", aldus De Rooij, volgens wie het binnenhalen van de start van de profkoers past in het project Enschede Fietsstad 2020. "We zijn heel blij met deze toekenning", zegt De Rooij, die wijst naar de wielergeschiedenis tussen beide steden. "Het is een route met enige symboliek. Enschede-Münster was ooit een gerenommeerde amateurwielerwedstrijd, die in 1965 gewonnen werd door niemand minder dan Eddy Merckx. Wij treden in zijn pedaalslagen, hoe mooi is dat?"

De grote droom van De Rooij en zijn Immer Weiter blijft het binnenhalen van een grote internationale wielerwedstrijd. "De Münsterland Giro is een fantastisch evenement, dat door een zeer geoliede machine, ondersteund door enkele overheidsdiensten, jaarlijks wordt georganiseerd. Wij in Nederland kunnen daar enkel likkebaardend naar staan kijken. Een grote koers in Overijssel is altijd de stip op de horizon geweest, maar is meer een wens die vooral wordt gekoesterd door de wielrenners en sportieve fietsers. Maar wie weet wat hieruit voortvloeit."

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Pixabay

Deel deze pagina: