Live Live

Prijs van cremeren verschilt sterk per regio: Twente goedkoop in duur Oost-Nederland

Gepubliceerd: Woensdag 03 april 2019 09:22

Prijs van cremeren verschilt sterk per regio: Twente goedkoop in duur Oost-Nederland

De crematoria in Oost-Nederland behoren tot de prijzigste van het land. Dat blijkt uit landelijk onderzoek van Monuta. Een gebrek aan concurrentie zou hierbij een rol kunnen spelen. Maar Twente is juist een redelijk goedkope regio.

Het is voor het eerst dat Monuta in haar jaarlijkse uitvaartonderzoek ook de crematietarieven vergeleek. Het gaat daarbij om de prijs van een zogenaamde technische crematie, puur het verbranden van het lichaam in de kist. Zonder het gebruik van de aula en het houden van een plechtigheid.

Dubbel zo duur
Daaruit blijkt nu dat cremeren in het oosten van het land (Overijssel en Gelderland) soms dubbel zo duur is als in de Randstad. Crematorium Hart van Berkelland (Borculo) is zelfs de duurste van Nederland. Daar kost de crematie 985 euro. Terwijl je in Amsterdam voor 406 euro al terecht kan.

Positieve uitschieter in deze regio is echter Crematorium Twente (Enschede, Almelo, Borne, Oldenzaal). Die rekent 660 euro. Dat is zelfs nog onder het landelijke gemiddelde (747 euro). Maar in de rest van de oostelijke regio liggen de tarieven doorgaans duidelijk daarboven, zoals in Zwolle (816), Deventer (890), Zutphen (985), Apeldoorn (930). Uitvaartverzorging Nijverdal ontbreekt in het overzicht, maar rekent 800 euro.

Shopgedrag
Grote prijsverschillen dus in het land. Richting het Zwolse zou dat volgens uitvaartbedrijven zelfs al leiden tot ‘shopgedrag’. Edwert Sjaardema, uitvaartondernemer op de Veluwe: „Rondom Hilversum, Amersfoort en Utrecht zijn heel veel crematoria gekomen. De prijsverschillen met hen worden nu zo groot dat mensen uit het oosten regelmatig daar naartoe gaan. Alleen de dienst houden ze dan lokaal. Een Zwollenaar werd zo onlangs gecremeerd in Amersfoort.”

Ook Monuta wijt de prijsverschillen voor een deel aan het gebrek aan concurrentie in het Oosten. Woordvoerster Naomi Samson: „Je ziet richting Randstad dat er meer aanbod is en dat de prijs lager ligt. Een crematorium kan zijn eigen prijs bepalen. De crematoria in het oosten - neem Zutphen of Zwolle - zijn vaak de enige in een grote straal. Je ziet monopolist-achtige marktbewegingen.” Samson benadrukt echter, dat ook andere bedrijfskosten meespelen. „De kwaliteit van de accommodatie en het aantal medewerkers spelen ook een rol. Het moet uiteindelijk wel betaald worden.”

Appels met peren vergelijken
Maar betrokken ondernemers vinden dat er in een onderzoek al gauw appels met peren worden vergeleken. Gert Brinkhorst, eigenaar van Berkelland en Zutphen, vindt zichzelf helemaal niet duur.

„Crematies moeten geen koehandel worden. Sommige partijen zoeken de bodemprijs. Wij hechten aan dienstverlening en piëteit en trekken daar meer tijd voor uit. Misschien betaal je iets meer. Maar wij bieden ook bij een technische crematie meer service.”

Pedro Swier uitvaartleider bij Vredehof, actief in een groot deel van deze regio, vindt de conclusie dat het oosten duur is ‘geflatteerd’. „Ik vind dat wij bij een crematie in deze regio, met name Twente, heel goed gefaciliteerd worden.Ook de nabestaanden. Zeer gastvrij. Ook bij een technische crematie is er veel mogelijk. Ik vind het de prijs meer dan waard. Er worden al snel appels met peren vergeleken.”

Dat zegt ook Peter Molema, directeur van Crematorium Twente. „Ik zie dat gebrek aan concurrentie in Oost-Nederland niet zo. Ook in deze provincies heb je op redelijke afstand wel keuze uit meerdere crematoria. Er is misschien zelfs wel enige over-capaciteit.”

Monopolie
Kijkend naar de eigen situatie kan Monuta de bewering over ‘monopolistische trekjes’ evenmin volhouden, zegt hij. Zijn bedrijf bedient met vier vestigingen nagenoeg heel Twente.

„En toch hebben we een alleszins redelijk tarief. Ook voor een uitgebreide plechtigheid. Dat heeft ook te maken met het ontstaan van ons bedrijf. We zijn opgericht door 12 gemeenten, die aandeelhouder zijn. Die wilden deze service voor hun inwoners, naast begraven. Daardoor hebben we een publieke focus. Daar hoort bij dat je oog moet houden voor een redelijke prijs en kwaliteit. Een unieke situatie waar we zuinig op moeten zijn.”

Molema benadrukt dat de gemeenten de prijzen ook ‘niet kunstmatig laag houden’. „We moeten onze eigen broek ophouden. De afgelopen jaren hebben we wel veel geïnvesteerd in onze accommodatie en dienstverlening en hebben we onze tarieven ook wat moeten verhogen. Als er winst wordt gemaakt vloeit dat als dividend terug naar de gemeenten. Maar als we verlies zouden lijden, dan springen ze niet bij.”

Stichting Uitvaartverzorging Nijverdal komt niet voor in het onderzoek van Monuta. De directie weet niet waarom en vermoed dat ze niet is gevraagd om een opgave. Het bedrijf biedt sinds 2015 crematies aan.

‘Redelijk’
De prijs van 800 wordt als ‘zeer redelijk’ bestempeld, gezien de hoge investeringskosten die gedaan zijn. ‘Nijverdal’ is één van de nieuwkomers en logenstraft een eventueel gebrek aan concurrentie in het Oosten. Gerard den Ouden: „Er zijn de afgelopen jaren juist links en rechts crematoria bijgekomen. Vanuit Nijverdal kun je naar Hardenberg, Ommen.”

Monuta koos er bewust voor om de prijzen van een technische crematie te vergelijken, dus zonder plechtigheid. „Omdat mensen de aulaplechtigheid steeds vaker op een andere locatie houden, buiten het crematorium.”

Ook met een plechtigheid zijn de prijsverschillen aanzienlijk. In Berkelland 1290 euro, in Twente 1295 euro, terwijl dat in Zwolle liefst 1460 euro is.

Monuta onderzocht dit jaar ook weer de grafkosten. Opnieuw bleek Losser de goedkoopste gemeente met 733 euro. Groningen - koploper - is tien keer zo duur: 7308 euro.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Carlo ter Ellen

Deel deze pagina: