Live Live

Postume uitreiking bul voor verongelukte UT-studente

Gepubliceerd: Donderdag 06 december 2018 08:37

Postume uitreiking bul voor verongelukte UT-studente

Het had een feest moeten zijn, met promovenda Wilma Kippers als stralend middelpunt. Maar de vlaggen van de Universiteit Twente hingen vorige week halfstok bij de toekenning van haar doctorsgraad. Want de Wierdense verongelukte afgelopen zomer tijdens haar vakantie.

Het gebeurt maar hoogst zelden dat een bul postuum wordt uitgereikt. Maar de collega’s van Wilma Kippers besloten al vlak na het ongeval dat dat moest gebeuren. Jenny Kippers, Wilma’s moeder: „Ze is overleden op 31 juli. Al op 2 augustus kreeg ik een mailtje dat haar collega’s haar werk graag wilden afmaken.”

Noodlot
Wilma was al klaar met haar proefschrift. De datum voor de verdediging was ook al geprikt: 28 november. En dus kon ze met een gerust hart een weekje er tussenuit, even bijkomen van alle studie-inspanningen. Met een vriendin boekte ze een vakantie op het Griekse eiland Santorini. En daar sloeg het noodlot toe: de quad die de vriendinnen hadden gehuurd knalde in volle vaart tegen een motorrijder die roekeloos inhaalde. De UT-studente was op slag dood.

Haar collega’s op de universiteit waren verbijsterd over de dood van de talentvolle promovenda. En besloten direct dat dat niet het abrupte einde mocht zijn van haar wetenschappelijke werk. Ze vroegen eerst Wilma’s ouders om toestemming en vervolgens het college van promoties. Het proefschrift en de verdediging waren namelijk al zo gedetailleerd uitgewerkt dat er geen twijfel was dat het allemaal haar eigen werk was.

Verdediging
De UT gaf toestemming en Kippers’ collega’s zetten de laatste puntjes op de i. Vorige week woensdag verdedigden zij het proefschrift, in aanwezigheid van Wilma’s ouders en vrienden. „Het was heel bijzonder”, zegt Jenny Kippers. „En heel raar ook. Want zij had het stralend middelpunt moeten zijn, maar de vlaggen hingen halfstok bij de universiteit. Maar het was wel een fijne bijeenkomst. Haar collega’s en de professor die het voorzat zijn van tevoren hier geweest om er over te praten. Het werd een heel mooie ceremonie. We vonden het fijn om dit zo af te sluiten.”

Uit een artikel op de website van de universiteit blijkt dat Wilma’s collega’s er hetzelfde over denken. „Heel mooi. En ook heel verdrietig”, omschrijft collega Kim Schildkamp de ceremonie. Zij overhandigde uiteindelijk de bul aan de ouders van Wilma. „Aanwezigen zeiden dat het voelde als een tweede afscheid en dat het ze hielp bij het verwerken. Hoe verdrietig het ook is, het is ook fijn om dit gevoel van afsluiten met elkaar te delen.”

Kippers proefschrift ging over de manier waarop data over toetsen en observaties in het voortgezet onderwijs kunnen worden gebruikt om het onderwijs en het leren van leerlingen te verbeteren.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Ivo Kruger

Deel deze pagina: