Live Live

Politie steunt emotionele getuigenoproep Enschedese Natasja

Gepubliceerd: Woensdag 13 juni 2018 14:37

Politie steunt emotionele getuigenoproep Enschedese Natasja

Een emotionele oproep van de Enschedese Natasja Jongman gaat momenteel viraal op Facebook. Daarin looft ze 350 euro uit voor het vinden van de daders van een aanrijding. Speelt de Twentse hier voor eigen rechter of rechercheur? Nee, zegt de politie. „Wij hebben niet de arrogantie dat we alles zelf kunnen oplossen.”

Het lijkt wel een officieel bericht van Opsporing Verzocht: de oproep van Natasja Jongman op Facebook. De Enschedese plaatste deze week een complete beschrijving van een incident op haar pagina. Inclusief heftige foto’s van verwondingen, een video, geldprijs en expliciete omschrijving van daders en vluchtauto...

Mag dat zomaar? Ja, zolang je oppast met het plaatsen van beelden van verdachten, zegt politiewoordvoerder Frank Brouwer. Zelf een beloning uitloven voor de gouden tip dan? Ook daar is volgens de politie ‘niks mis’ mee. „Het hoofdmotief moet zijn dat je het slachtoffer wilt helpen, maar dit valt binnen de regels”, aldus Brouwer.

Volgens Brouwer is eigen rechter of rechercheur spelen hier ook niet aan de orde. De vrouw plaatste het bericht weliswaar zonder overleg, maar vraagt tipgevers zich wel te melden bij de politie. En roept niet op actief op zoek te gaan naar de daders.

„Kijk: opsporen en rechercheren moet je aan ons, de politie, overlaten. Maar tegenwoordig is het ook zo dat je samen dingen kunt oplossen, bijvoorbeeld via sociale media. Een getuigenoproep waarin je vraagt tips te melden aan de politie, steunen wij alleen maar.”

Bingo
Het bericht van de Enschedese werd de afgelopen dagen ruim 6500 keer gedeeld op Facebook. Daarmee kreeg de oproep een enorme spin-off, honderdduizenden mensen zagen het. Brouwer: „Het bereik is enorm. Als er één iemand tussenzit waardoor we bingo hebben, is dat toch alleen maar mooi? Voor de buitenwereld mag het misschien een kleine aanrijding zijn, voor die vrouw zelf is het heel heftig.”

Daders
Wat was er eigenlijk gebeurd? De Twentse werd zaterdag samen met haar dochter van de scooter gereden op de Hengelosestraat in Enschede. De daders - vermoedelijk vier vrouwen gingen er snel vandoor in hun auto. „Ik kan nog steeds niet bevatten en begrijpen hoe je twee gewonde vrouwen na een aanrijding door jouw toedoen kunt achter laten”, schrijft Natasja op Facebook. De foto’s laten weinig aan de verbeelding over.

Pas op met beelden
Wel plaatst de politie vraagtekens bij de video die aan het bericht is toegevoegd. Daarop is de auto te zien die verder reed en schimmen van de daders.

Brouwer: „Je kunt je afvragen of dat handig is. Mensen moeten sowieso voorzichtig zijn met het plaatsen van foto’s of video’s van verdachten. Dat kan zelfs juridische gevolgen hebben en leiden tot een lagere straf of vrijspraak. Laat dat soort afwegingen maar aan de politie over. De rest van de oproep is helemaal prima, die vrijheid hebben mensen ook. Wij hebben niet de arrogantie dat we alles zelf kunnen oplossen, moeten het echt samen doen. Getuigenoproepen op sociale netwerken als Facebook helpen ons ook daarbij.”


© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - foto: Facebook

Deel deze pagina: