Live Live

Politie kraakt chatdienst: twee Enschedeërs opgepakt voor voorbereiding vergeldingsactie

Gepubliceerd: Dinsdag 06 november 2018 18:24

Politie kraakt chatdienst: twee Enschedeërs opgepakt voor voorbereiding vergeldingsactie

De politie Oost-Nederland heeft een versleutelde chatdienst gekraakt waarmee criminelen dachten dat ze ongezien met elkaar konden chatten. Dankzij 265.000 chatberichten zijn veel mensen opgepakt, melden de politie en het Openbaar Ministerie. Ook zijn xtc-labs, wapens, geld, softdrugs en harddrugs gevonden. De berichten kunnen worden gebruikt in lopende onderzoeken.

Dat maakte de politie vandaag bekend tijdens een persconferentie. Er zijn tientallen verdachten aangehouden. De politie komt nu naar buiten met het nieuws, omdat een ‘forse vergelding’ aanstaande was. Criminelen verdachten elkaar van lekken naar de politie.

De server waarover de versleutelde communicatie plaatsvond, is ontdekt nadat de politie in Oost-Nederland, in een onderzoek naar witwassen, een leverancier van de cryptofoons op het spoor kwam. Dit zijn versleutelde telefoons waarmee criminelen dachten onbespied te kunnen communiceren.

Het bedrijf Blackbox Security uit Elst gaf die cryptotelefoons uit. De 46-jarige eigenaar en zijn 52-jarige compagnon zijn vrijdagavond aangehouden. Zij worden verdacht van witwassen en deelname aan een criminele organisatie. Hun woningen en het bedrijf zijn doorzocht. Er zijn op diverse plekken in het land doorzoekingen gedaan.

Drugs en geld
,,Deze operatie heeft ons een unieke inkijk in de criminele wereld gegeven waarin vrijuit werd gecommuniceerd over strafbare feiten”, zegt Aart Garssen, Hoofd van de Dienst Regionale Recherche in Oost-Nederland. ,,Uiteraard heeft dit ook tot een aantal resultaten geleid. Zo hebben we een drugslab opgerold in Enschede. Ook hebben we in verschillende acties meer dan 90.000 euro aan contant geld aangetroffen, automatische wapens en grote hoeveelheden harddrugs, waaronder MDMA en cocaïne.”

Vergelding
Daarnaast kreeg de politie een op handen zijnde vergeldingsactie in het criminele circuit van Twente mee. ,,Vanmorgen zijn daarvoor vier aanhoudingen verricht”, aldus Garssen. Daar zitten een 31-jarige man uit Almelo en twee mannen (23 en 33) uit Enschede bij. ,,Hiermee komt het totaal aantal aanhoudingen in het totale onderzoek tot nu toe op veertien.”

De ruim 258.000 chatberichten waarbij kon worden meegelezen levert de politieveel informatie op. Deze informatie kan leiden tot beslissende doorbraken in lopende onderzoeken. Ook kunnen de gegevens worden gebruikt om nieuwe strafrechtelijke onderzoeken op te starten. Op deze manier is er bewijs in lopende onderzoeken verkregen en kunnen nieuwe criminele activiteiten gestopt worden.

Uniek
De server en website van de aanbieder van de cryptofoons zijn inmiddels offline gehaald. Dit belangrijke communicatiekanaal, waarmee criminelen zich onbespied waanden, behoort hiermee tot het verleden. De politie noemde de doorbraak in een aankondiging ‘uniek in de wereld’.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Politie Oost-Nederland

Deel deze pagina: