Live Live

Politie infiltreert criminele chatgroepen in strijd tegen wapenhandelaars

Gepubliceerd: Vrijdag 09 augustus 2019 08:47

Politie infiltreert criminele chatgroepen in strijd tegen wapenhandelaars

In de strijd tegen anonieme criminelen gaat justitie tot het uiterste: ze doet zelf zaken met wapenhandelaren om ze te kunnen arresteren. De eersten zitten inmiddels in de cel.

Rechercheurs van de politie hebben maandenlang geïnfiltreerd in criminele chatgroepen op de app Telegram. Op die manier lukte het ze om de identiteit te achterhalen van een wapenhandelaar, die door de rechtbank in Amsterdam is veroordeeld tot vijf jaar cel. Om bewijs te verzamelen werden zware middelen ingezet: het Team Pseudokoop van de politie kocht zeven vuurwapens en bijbehorende munitie.

De onderzoeksmethode kwam aan het licht tijdens een onderzoek van deze krant naar het gebruik van Telegram door Twentse criminelen. Morgen publiceert deze krant over een onderzoek naar regionale chatgroepen, waarin honderden criminelen elke dag actief zijn.

Telegram
Criminelen gebruiken Telegram omdat de app gebruikers anonimiteit garandeert. Door versleutelde berichten te versturen, schuilnamen te gebruiken en berichten automatisch te laten verdwijnen wanen de handelaren zich onaantastbaar.

Dat maakt het moeilijk voor justitie om de handel tegen te gaan. Ook nu wil de politie desgevraagd niets kwijt over de maatregelen die ze nemen tegen de Telegram-criminelen. „Die keuze hebben we tijdens en na het onderzoek bewust gemaakt, en dat blijft ook nu zo", aldus een woordvoerster van de politie. „We willen onze tactieken niet teveel prijsgeven.” Uit de zaak die voor de Amsterdamse rechtbank diende, blijkt dat pseudokoop dus een van de gebruikte middelen is.

Ontsnapt aan de dood
Tijdens het onderzoek presenteerden de rechercheurs zich onder een schuilnaam als klant voor wapens, en wisten in de chatgroep ‘Wapens Only – Nederland’ het vertrouwen van de verkopers te winnen. Vervolgens werden er over een periode van vijf maanden vier afspraken gemaakt waarop de wapens werden geleverd. Tijdens een van de leveringen, op 18 januari in Deventer, ontsnapten de agenten aan de dood toen een van de wapens per ongeluk af ging. Ook ontdekte justitie een wapenlevering aan een andere klant. Daar is een dag later een inval gedaan, waarbij het wapen in beslag is genomen.

De wapenhandelaar, de 22-jarige P. uit Den Helder, ging naar Italië om contact te hebben met de maffia en vertelde in afgetapte gesprekken dat hij een eigen wapenlijn vanuit Oost-Europa wil opzetten. Een medeverdachte, die bij een van de wapenleveringen betrokken was, werd veroordeeld tot 18 maanden cel.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede.

Deel deze pagina: