Live Live

Politici in Enschede: ‘Stad moet zich meer laten zien’

Gepubliceerd: Woensdag 20 maart 2019 09:45

Politici in Enschede: ‘Stad moet zich meer laten zien’

Enschede heeft de provincie hard nodig. De grootste stad van Overijssel mag dat wel wat meer voor het voetlicht brengen, menen kandidaat-Statenleden.

Mart van Lagen staat voor een dilemma en gaat vandaag een spannende dag tegemoet. De jonge CDA'er (24) staat op plek 20 op de kandidatenlijst voor de Statenverkiezingen, een op het eerste oog kansloze en onverkiesbare positie.

„Dat was bewust, om niet niet al te hoog te gaan staan. Ik ben al raadslid en dat slokt zo twee dagen in de week op. Aan de andere kant, als ik met voorkeurstemmen word gekozen, dan ga ik naar Zwolle. Dan laat ik mijn partijleden niet in de steek.”

Zo'n 2700 christendemocraten zullen dan het hokje achter zijn naam rood moeten kleuren, verwacht Van Lagen. In dat geval gaat hij het raads- en Statenlidmaatschap combineren. Hij weet dat er opgaven op hem liggen te wachten.

Drugsoverlast
„Enschede heeft de provincie hard nodig. Ik zie zo een paar onderwerpen waarbij we het niet alleen kunnen. Dan denk ik aan woningbouw, de noodzaak van goede spoorverbindingen van en naar Twente, maar ook het groeiende probleem van de drugsoverlast en de gevolgen die dat heeft voor het buitengebied. Niet voor niets hebben we als CDA laatst minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) naar Enschede gehaald. We kunnen het niet alleen.”

Als het gaat om de aandacht van de provincie, mag Enschede wel wat harder op de trommel slaan in Zwolle. „Zwolle zelf laat zich veel meer horen. Achter de schermen doet Enschede misschien wel heel veel, maar men mag het wel wat meer laten zien.”

Achterhoede
Het is nog maar de vraag hoe royaal Enschede straks in de provinciale politiek vertegenwoordigd zal zijn. De kandidatenlijsten tellen 34 stadgenoten, maar de overgrote meerderheid van die Enschedeërs houden zich bij hun partij op in de achterhoede.

Daartoe mag ook Hanny Verbeek zich rekenen. Zij staat bij de PVV op plek 13 en is daarmee de hoogstgeklasseerde Enschedeër. „Ik ben lijstduwer en ondersteun de campagne, maar verder gaat het wat mij betreft niet.”

Bereikbaarheid
Net als Van Lagen noemt Verbeek een goede bereikbaarheid van Enschede en Twente als een van de stedelijke en regionale prioriteiten in Zwolle. „En de arbeidsmarkt, daar moet als het om Enschede gaat ook het nodige gebeuren. Er moeten meer banen komen. Het blijft onacceptabel dat er zoveel mensen in Enschede in de bijstand zitten.”

Zowel Van Lagen als Verbeek twijfelt er niet aan dat partijgenoten die zaken ook de komende vier jaar in Zwolle voor het voetlicht brengen. Verbeek: „Met mensen als Erik Veltmeijer (lijsttrekker PVV, red.) en Jeanet Nijhof (tweede op lijst, red.) en anderen zijn we straks goed vertegenwoordigd.”

Veel goeds
Daar is ook Van Lagen in het geval van zijn CDA van overtuigd. „Eddy van Hijum mag dan in Laag Zuthem wonen, hij weet Enschede te vinden en heeft veel goeds voor de stad en de regio gedaan. Vlak ook Statenleden als Bouwien Rutten en Ben Eshuis niet uit. Die zullen zich echt laten horen.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Ceels Elzenga

Deel deze pagina: